Kako unaprediti sistem paušalnog oporezivanja

Više od 116.000 preduzetnika u Srbiji porez plaća paušalno, mnogi se žale na birokratske prepreke u poslovanju i način na koji ih država oporezuje.
Kako unaprediti sistem paušalnog oporezivanja
Foto: Pixabay
Očekuje se da će se javnim dijalogom tokom septembra i prvim okruglim stolom u organizaciji NALED-a i Udruženja za razvoj preduzetništva, a koji će biti održan sutra, doći do zajedničkog zaključka države i paušalaca kakve su izmene sistema paušalnog oporezivanja potrebne.
 
Izmena sistema oporezivanja paušalaca, među kojima su taksisti, frizeri, advokati... ali i zaposleni u IT sektoru, olakšalo bi ulazak novih preduzetnika na tržište, omogućilo niže poreze za njih na početku poslovanja, kao i izlazak sa tržišta bez ikakvih posledica. Kako su ranije ukazali iz NALED-a, paušalci se uglavnom najviše žale na to da na početku poslovanja ne znaju koja će im biti visina paušalnog oporezivanja i kada će im stići rešenje za to oporezivanje.
 
Namera je da se sve administrativne prepreke eliminišu tako što će se omogućiti uplata poreza na jedan račun, izdavanje elektronske potvrde o izmirenju poreza u realnom vremenu, kao i pravo na zdravstveno i penzijsko osiguranje. Paušalci se žale i da je najveća mana sadašnjeg sistema nepredvidivost u poslovanju.
 
Rešenja, žale se, čekaju mesecima, a pojedinci su čekali i godinama, pa zato ne mogu da planiraju svoje poslovanje.
 
Traže i da država ne povećava poresku obavezu, smanji administrativne poslove i omogući da što više pravnih lica bude u sistemu paušalnog oporezivanja.
 
Predstavnica Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić rekla je ranije da je formirana radna grupa vlade koja radi na unapređenju sistema paušalnog oporezivanja i da su njeni članovi kako predstavnici privatnog sektora, tako i javnog sektora i akademske zajednice.
 
Neki od zahteva su i da se revidira trenutni spisak delatnosti koje se paušalno oporezuju. U Srbiji trenutno posluje oko 116. 000 preduzetnika u paušalnom režimu, što je skoro trećina svih privrednih subjekata, a najbrojniji su taksisti.
 
U okviru javne kampanje "Mesec paušalaca sutra će biti organizovan prvi regionalni okrugli sto ""Javno-privatni dijalog o izazovima i mogućim rešenjima za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja".
 
Na skup su pozvani predstavnici više od 90 udruženja preduzetnika, od opštih do sektorskih asocijacija, predstavnici resornih državnih institucija i zainteresovana stručna javnost.
 
Kampanja "Mesec paušalaca" organizuje se u okviru Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji s Republičkim sekretarijatom za javne politike.
  • He he he

    09.09.2018 18:46
    za Dragana
    Svaki paušalac PLAĆA poreze bez obzira da li izdaje račune ili ne. Radio ne raio,svira ima radio: mesečno odrezanu paušalnu cifru PU moraju platiti, ne treba da se bezveze sekiraš , Dragane.
    Nego, koliko si ti poreza platio ovoj državi i da li si ikada išta platio osim poreza na imovinu, kada paušalcima deliš packe?
    Prijavi svoj rad na crno na koji ne plaćaš nikakav porez, doprinesi lično punjenju budžeta, bilo bi poželjno
  • Dragan

    09.09.2018 16:38
    Paušalno?
    Kakvo paušalno oporezivanje, izdaj račun i plati prema propisima. Ovako isto dođe i advokata koji brani kriminalca za ko zna koje pare i bilo kog drugog

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija