Devizne rezerve smanjene u avgustu za 78 miliona evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 11,32 milijarde evra, što je za 77,7 miliona manje nego na kraju jula.
Devizne rezerve smanjene u avgustu za 78 miliona evra
Foto: Pixabay
Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 194 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda. U odnosu na kraj avgusta prethodne godine, bruto devizne rezerve povećane su za 1,04 milijarde evra, saopštila je Narodna banka.
 
Navode da je smanjenje deviznih rezervi u avgustu rezultat "nastojanja države da u značajnijoj meri smanji devizni dug, čime se doprinosi smanjenju javnog duga i promeni njegove valutne strukture, sa ciljem smanjenja izloženosti deviznom riziku".
 
Odliv od 340 miliona evra po osnovu prevremene i redovne otplate deviznih kredita, dospelih hartija od vrednosti i drugim osnovima u velikoj meri su bili kompenzovani prilivom po osnovu kupovine deviza od strane NBS na domaćem deviznom tržištu u iznosu od 200 miliona evra.
 
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu je iznosio 483,3 miliona evra i bio je za 21,4 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,65 milijardi evra.
  • Cvorovic

    13.09.2018 20:13
    A zato onaj Mali prica kako im je pocelo zlatno doba!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija