Ekonomisti: Sledeća kriza biće mnogo gora

Deceniju posle globalne finansijske krize, svet se suočava s još većom, mnogo gorom, upozoravaju ekonomisti.
Ekonomisti: Sledeća kriza biće mnogo gora
Foto: Pixabay
Da će taj sledeći udar biti veći od onog 2008. godine, upozorava na desetegodišnjicu krize Nurijel Rubini, koji je predvideo veliku ekonomsku krizu, a s njim su saglasne mnoge kolege, između ostalih i Piter Šif.
 
"Velike banke su pred većim rizikom nego ikada ranije. Danas su više izložene udaru od recesije, sistemski rizici po ekonomiju su uopšteno veći nego što je to bilo 2008. godine", rekao je Šif.
 
On je dodao da je nekim od tih banaka trebalo dozvoliti da propadnu pre deset godina.
 
"Socijalni mir koje su neke vlade zagovarale zapravo je greška i spasene su banke koje je trebalo pustiti da propadnu. Nažalost, iz te poslednje krize nisu naučene lekcije. Ponovili smo i proširili sve greške koje su izazvale poslednju krizu, i tako 'obezbedili' da sledeća kriza bude mnogo gora", rekao je Šif.
 
Prema njegovim rečima, svi problemi koji su prouzrokovali finansijsku krizu iz 2008. godine su danas još veći.
 
"Još lošija monetarna i fiskalna politika od prošle krize garantuje da će sledeća biti mnogo gora. Kriza će biti slična jedino po tome što će krivci biti i vlade i što će odjednom biti svi iznenađeni, ali biće drugačija po tome što će biti mnogo gora", rekao je Šif.
 
On dodaje i da će novu krizu za razliku od prethodne, koja je izbila zbog hipotekarnog duga, dolara i zlata, ovu novu karakterisati pre svega dužničko ropstvo u SAD.
 
"Nacionalni dug biće polazna tačka, epicentar krize, a dolar će se survati, cene zlata porasti, potrošačke cene će rasti...", upozorava ekonomista.
  • Vlada

    17.09.2018 12:25
    @pera
    Ha ha ha... Bravo kralju!!! P. S. Lobisti lupaju minuse jace nego sns botovi
  • pera

    17.09.2018 08:56
    zato sad i treba uzeti stan u ns za 1500e/m2, ko zna koliko ce biti kad kriza udari
  • đoko

    17.09.2018 08:33
    jebanje je kajanje uglavnom
    Bilo je i krajnje vreme, mnogo smo se mi ljudi opustili.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija