Paprike nema ko da bere, bojazan da će propasti

Začinska paprika je jedna od najznačajnijih povrtarskih kultura i izvozni brend Srbije.
Paprike nema ko da bere, bojazan da će propasti
Foto: Pixabay
Samo na području Vojvodine proizvodi se na 2.500 hektara, a gotovo 80 odsto namenjeno je izvozu. U toku je berba, ali i pored solidnih dnevnica nema dovoljno berača, pa preti velika opasnost da deo ovogodišnjeg roda ostane neobran i propadne na njivama.
 
Porodica Ištvana Terteja iz sela Gornji Breg u opštini Senta, proizvodnjom začinske paprike bavi se duže od jednog veka. Trenutno je gaji na 20 hektara i očekuje proizvodnju od 200 tona, prenosi RTS. "Dobra je zemlja i kvalitet paprike. Samo to treba ovde da proizvodimo. Naš kraj je najboljeg kvaliteta za industrijsku papriku", kaže Ištvan.
 
Radnici otišli u inostranstvo
 
Za kvalitet je presudna ručna berba, ali je dobre i vredne nadničare sve teže pronaći. Gizela Nađ iz Padeja deset godina organizuje radnike. Ranije ih je, kaže, bilo više. "Hteli su ljudi da rade, a danas su svi mladi otišli u inostranstvo. Neki to i neće da rade ili imaju neku drugu zaradu", kaže Gizela Nađ i ističe da trenutno ima 20 do 22 radnika.
 
Eržebet Jakša iz Padeja više od 30 godina radi ovaj posao. Kaže da je težak, radi se i po suncu i po kiši, a leđa bole. Dnevno se, ističe, može zaraditi oko 2.000 dinara.
 
U Martonošu postoji šest fabrika za preradu začinske paprike, što su najveći kapaciteti za preradu začinske paprike u Srbiji. Samo u porodičnom gazdinstvu Dušana Hajdina se proizvede oko 600 tona raznih začina od paprike.
 
"Velike količine prerađujemo već godinama, pretežno je ta paprika namenjena izvozu", naveo je Dušan i dodao da najviše izvoze u Evropsku uniju, a nešto malo u SAD i Kanadu. Prinosi po jednom hektaru se kreću oko petnaest tona, što je prihvatljivo ali su ulaganja oko 1.500 evra za zasnivanje proizvodnje, prenosi RTS.
 
Otkupna cena na veliko ovih dana se kreće oko 45 dinara za kilogram, što bi proizvođačima i pored svih ulaganja donelo zaradu po hektaru i do pola miliona dinara.
  • paaa

    18.09.2018 12:56
    Ako nece da beru za 2000, das im 2500. Ako nece za 2500, das im 3000. I tako dok se ne dodje do aranzmana u kom je dobro i beracu i tebi. Ovako nije dobro ni beracu ni tebi, ali ti to ne shvatas jer ne gledas dalje od danas (da ja pokupim love danas, a sutra cemo videti).
  • Aleksandar

    18.09.2018 09:06
    I jel otišo?
    Ide paprika al odoše i deca.
    Vučiću ......
  • proka

    18.09.2018 07:48
    inat , zavist, bolest
    mi smo deformisan narod ( psihički ) stajaćemo pored tezge u pelenama radeći za strance , za 25000dinara ali nećemo brati papriku sa domaćih njiva za 50000 , da se neko od naših slučajno ne obogati !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija