Da li je tržište kafe stavljeno pod kontrolu?

Da li je tržište kafe u Srbiji stavljeno pod kontrolu nakon uvođenja obaveze da svako pakovanje kafe ima akciznu markicu, koliko je pržioničara prešlo iz "crnih tokova" u legalno poslovanje i koliko uopšte ima registrovanih proizvođača kafe u našoj zemlji, znaće se verovatno krajem godine kada bi Ministarstvo finansija moglo da objavi javni Registar svih proizvođača kafe.
Da li je tržište kafe stavljeno pod kontrolu?
Foto: Pixabay
Za sada, postoje dva javna registra onih koji su u obavezi da na svoje proizvode lepe akcizne markice - registar proizvođača alkoholnih pića i registar proizvođača duvana. Veliki proizvođači kafe se nadaju da će registar "pržioničara" biti, takođe, javno dostupan u narednom periodu.
 
Od početka godine, kada je država uvela obavezu stavljanja akciznih markica na kafu, 380 firmi je preuzelo nalepnice, od čega je 371 domaći proizvođač kafe, a devet su uvoznici, kažu u Ministarstvu finansija. Ovaj podatak po prvi put pokazuje koliko je u Srbiji onih koji se legalno bave preradom, prženjem i pakovanjem kafe.
 
Podaci APR-a, pak, pokazuju da je sa "pretežnom šifrom delatnosti" trenutno aktivno 167 privrednih subjekata koji se bave preradom čaja i kafe.
 
Iako su ovi proizvođači registrovani, to i dalje ne znači da svi mogu da stavljaju markicu na pakovanje kafe, jer dozvolu za to daje Ministarstvo finansija. Zavod za izradu novčanica Topčider je od 1. januara do 30. septembra ove godine odštampao i izdao ukupno oko 120 miliona akciznih markica za kafu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija