Za Da Vinčijevu Mona Lizu pozirali i muškarac i žena

Italijanski istražitelj umetničkih dela Silvano Vinčeti tvrdi da istraživanja potvrđuju njegovu teoriju da su Leonardu da Vinčiju za portret Mona Lize pozirali i muškarac i žena.

Iako identitet slavne Mona Lize nije siguran, istoričari veruju da je reč o Lizi Gerardini, ženi firentinskog trgovca svilom Frančeska Đokonda.

Vinčeti, koji vodi Nacionalni komitet za promociju istorijskog i kulturnog nasledja Italije kaže da je ključne dokaze svoje teorije otkrio tehnikom infracrvenog svetla: "U prvom sloju slike može se videti da se Mona Liza ne osmehuje i da nije radosna, već da je melanholična i tužna."

Prema njegovim rečima, muški model koji je pozirao Leonardu je njegov pomoćnik Đan Đakomo Kaproti, poznatiji kao Salai.

Koristeći fotošop, Vinčeti je poredio lice Mona Lize sa ostalim Leonardovim delima za koja se veruje da je Salai pozirao, kao što je "Sveti Jovan Kristitelj".

"Poređenjem tih slika sa Mona Lizom, određeni detalji se savršeno preklapaju, tako da zaključujemo da su Leonardu pozirala dva modela, a on je kasnije samo dodavao detalje iz svoje mašte," rekao je Italijan.

Vinčeti veruje da je spoj lika dva modela ishod Da Vinčijeve fascinacije androginošću, jer je renesansni slikar i naučnik navodno verovao da je savršeno biće kombinacija muškarca i žene, a svoju teoriju zasniva na zapisima italijanskog istoričara umetnosti i slikara iz 16. veka Đorđa Vazarija.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.