Kontrabasistkinja preminula ubrzo nakon nastupa u orkestru

Kontrabasistkinja Simfonijskog orkestra iz Atlante Džejn Litl umrla je danas u 87. godini nedugo pošto je kolabirala na bini u toku nastupa.

Litl koja je 70 godina svirala u istom simfonijskom orkestru, kolabirala je tokom izvođenja numere "There's No Business Like Show Business". Odmah je prevezena u bolnicu, ali su lekari uspeli da je reanimiraju samo nakratko.

Ona je u februaru ušla u Ginisovu knjigu svetskih rekorda kao umetnica sa najdužim muzičkim stažom u samo jednom orkestru. Litl je pre 71 godinu počela da svira u omladinskom orkestru, a kasnije je prešla u centralni simfonijski orkestar u Atlanti.

Muzičarka se pridružila orkestru sa 16 godina, posle završene dve godine u muzičkoj školi. Svirala je kontrabas, najveći i najteži gudački instrument.

"Sviranje kontrabasa zahteva mnogo fizičke snage, to je 87-godišnja i samo 149 santimetara visoka Litl radila sa lakoćom duže od sedam decenija", saopštio je orkestar.

Izvršna direktorka orkestra Dženifer Barlament rekla je danas da je uspeh Džejn Litl na mestu u orkestru je tradicionalno namenjenom muškarcima, bila inspiracija mnogima.

"Džejn je imala sreće i mogla je da radi ono što je volela do samog kraja života. Srećni smo što je provela 71 godinu kao deo naše porodice", navela je Barlament.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.