Svetislavu Basari uručena nagrada "Isidora Sekulić"

Piscu Svetislavu Basari danas je, u Skupštini Beograda, uručena književna nagrada "Isidora Sekulić" za 2015. godinu, za roman "Andjeo atentata" u izdanju "Lagune".
Basara se, primajući nagradu, zahvalio žiriju i kazao da će ostati dosledan i neće držati govore.
 
Članica žirija Biljana Dojčinović rekla je da se Basara u svom romanu na poseban način bavi atentatom u Sarajevu, "temom koja je opsesivno prisutna u javnosti" u vreme 100. godišnjice i dodala da je roman "štivo koje se lako čita, ali teško zaboravlja".
 
Predsednik Fonda "Isidora Sekulić" Ratko Adamović kazao je da nije bilo lako održati nagradu skoro pola veka u zemlji u kojoj se "kultura računa tamo negde iza nule". Naveo je da knjiga odiše "lekovitim sarkazmom i ironijom Svetislava Basare" i poručio piscu da će mu nagrada "Isidora Sekulić" s godinama postati sve draža.
 
U žiriju su bili Branko Kukić, Biljana Dojčinović i Alen Bešić. Na konkurs je stiglo 75 naslova, a u najužem izboru bili su "Svetlost na vodi" Veselina Markovića, "Muzej melanholije" Velimira Ćurguza Kazimira, "Park Logovskoj" Dane Todorović, "Estoril" Dejana Tijaga Stankovića, "Islednik" Dragana Velikića i "Republika Ćopić" Vuleta Žurića.
 
Književna nagrada "Isidora Sekulić" dodeljuje se od 1967. godine delo objavljeno u prethodnoj godini, pisano u nekom od književnih žanrova u kojima je pisala Isidora Sekulić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.