"Požar na moru" otvara Palićki festival

Projekcijom dokumentarca "Požar na moru" Đanfranka Rosija, nagrađenim Zlatnim medvedom za najbolji film na Berlinskom filmskom festivalu, 16. jula počinje 23. Festival evropskog filma Palić.
Planirano je da festival zvanično otvore ovogodišnji dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, reditelji Ulrih Sajdl (Austrija) i Slobodan Šijan (Srbija), a do 22. jula u 13 selekcija biće prikazano 103 ostvarenja.
 
Jedan od selektora Petar Mitrić i programski direktor festivala Miroslav Mogorović rekli su da program predstavlja presek izvanredne godine u evropskoj kinematografiji. Većina filmova, prema Mitrićevim rečima, bavi se odnosom roditelja i dece, a bitna vezivna nit je i tema sloboda koje su davno osvojene, a na koje je zaboravljeno.
 
U glavnom takmičarskom programu biće prikazano 14 filmova, od toga jedan van konkurencije.
 
Nagrade "Zlatni toranj" za najbolji film festivala, "Palićki toranj" za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija dodeliće žiri u sastavu: rediteljka Ješim Ustaoglu (Turska), producent Rina Sildos (Estonija), glumica Aiste Diržiute (Litvanija), rediteljka Mihaela Kezele (Nemačka) i reditelj Stefan Arsenijević (Srbija).
 
Pored pomenutog Rosijevog ostvarenja, u glavnom takmičarskom programu publika će gledati i filmove "Snovi" Renarsa Vimbe, "Demon pod reflektorima" Nikolasa Vindinga Refna, "Draž" Agnješke Smocinske, "Ubica čistog srca" Atile Tila, "Toni Erdman" Maren Ade, "Tihi zaliv" Bruna Dumona. Biće prikazani i "Preko planina i brda" Erana Kolirina, "Dnevnik jednog mašinovođe" Miloša Radovića, "Zoologija" Ivana Tvedovskija, "Ljubav je gorka" Tomaša Vasilevskog, "Matura" Kristijana Munđijua i "Najsrećniji dan u životu Oli Makija" Juha Kuosmanena, a van konkurencije "Sveta ljubav" koji su režirali Benoa Delepine i Gustav Kervern.
 
Takmičarski program "Paralele i sudari" donosi 10 filmova i jedan van konkurencije, a najbolji će odabrati žiri filmske kritike koji čine Marina Rihter (Austrija), Maria Ulfsak (Estonija) i Koleta de Kastro (Francuska). Publiku očekuju i selekcije "Mladi duh Evrope", "Baltik u fokusu", "Novi mađarski film", "Eco Dox", "Oči u oči", "Short Matters", "Omaž dobitnicima nagrade Alekdandar Lifka", debatni program, izložbe, koncerti.
 
Predsednica Saveta festivala Mira Banjac rekla je da su "u ovom teškom vremenu sa dosta mudrosti uspeli da dovedu festival do početka i daju mu značaj kakav zaslužuje kao pravi evropski festival" i skrenula pažnju da se ta odrednica "evropski festival" danas pripisuje raznim filmskim smotrama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.