Sofest: Najveći među najvećima "Pored mene"

Filmski festival Sofest priveo je kraju svoje 45. izdanje, a glavna nagrada, statueta "Sunce Sofesta" pripala je Maji Radošević za najbolju fotografiju u filmu "Pored mene".

Tokom pet dana publika je u Sopotu imala prilike da pogleda najbolja ostvarenja domaće kinematografije iz prošle godine, ali i da nagradi one koji su učestvovali u njihovom stvaranju.

Ove godine fokus Sofesta bila je kamera, te je tako glavna nagrada festivala statueta "Sunce Sofesta" i 123.000 dinara, otišlo u ruke Maje Radošević, "za snažan, iskren i autentičan prikaz stanja u društvu kod mladih ljudi izražen kroz hrabre i provokativne filmske prizore".

Žiri su činili Joca Jovanović- predsednik žirija i filmski reditelj, Damjan Radovanović - direktor fotografije i Željko Antović - scenograf. Voditelj svečanog zatvaranja bila je manekenka i glumica Anđelija Vujović.

Statuete "Sunce Sofesta" (po 50.000 dinara) dobili su za najbolju kostimografiju Jelena Petrović (Smrdljiva bajka), a za najbolju scenografiju Aleksandar Denić (Igra u tami).

Nagrada za najbolju originalnu muziku pripala je Dobrici Višnjiću (Porodica), a za najbolji dizajn zvuka Zoranu Maksimoviću i Ognjenu Popiću (Procep). Film "Pored mene" doneo je još jednu nagradu svom reditelju Stevanu Filipoviću, ovog puta za najbolju montažu.

Predsednik žirija Joca Jovanović pohvalio je novi koncept festivala i spremnost za promene.

Nagrade je takođe dodeljivao i žiri publike koji su činili Ana Galić, Aleksandar Čupić i Bogdan Koroman.

Nagrada žirija publike za najbolji film u iznosu od 123.000 dinara i statueta "Sloboda" pripala je producentskoj kući Hypnopolis za film "Pored mene", uz obrazloženje da "film daje upečatljiv prikaz otuđenosti jedne čitave generacije koju maestralno na filmsko platno donosi plejada mladih srpskih glumaca zbog kojih vredi otići u bioskop". Reditelj i scenarista filma Stevan Filipović i scenaristkinja Milena Bogavac takođe su nagrađeni diplomama.

Žiri publike je takođe dodelio dve glumačke nagrade, koje od ove godine nose ime "Bata Živojinović", takođe u iznosu od 123.000 dinara. Za najbolju ulogu nagrađena je Jelena Đokić (Smrdljiva bajka), a za mušku Radoš Bajić (Braća po babine linije).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.