Bitef pod sloganom "Na leđima mahnitog bika"

Pozorišni festival Bitef biće održan od 24. septembra do 2. oktobra u Beogradu, a slogan jubilarnog, 50. festivala je "Na ledjima mahnitog bika".
"Program je posvećen izbegličkoj krizi, zatvaranju granica i postavljanju ograda, evropskoj izolaciji i neokolonijalnom pogledu koji Zapadna Evropa gaji prema neevropskim narodima", rekao je umetnički direktor festivala Ivan Medenica.
 
"Svedočimo tome da se u Evropi dižu žice i zidovi i mi smo opet granica, samo izmedju bogatog i nekada osionog severa i siromašnog juga", rekao je Medenica uporedjujući sadašnjost sa vremenom kada su Mira Trailović i Jovan Ćirilov osnivali festival i kada je Jugoslavija bila, kako je rekao, izmedju istoka i zapada.
 
U glavnom programu festivala biće 12 predstava iz devet zemalja  -  "Kantor dauntaun" iz Poljske, "6&7" iz Kine, "Urnebesna tema" iz Austrije, "Saosećanje. Povest o mašinkama" iz Nemačke, "Ambasador: Nemačko-zapadnoafrički komad sa pevanjem" iz Nemačke, "Softmašin" iz Singapura, "Sloboda je najskuplja kapitalistička reč" iz Srbije, "Svita br. 2" iz Francuske, "Samo moje" iz Srbije, "Jašući oblak" iz Libana, "Rodoljupci" iz Srbije i "Nad grobom glupe Europe" iz Hrvatske.
 
Festival će, 25. septembra, otvoriti predstava "6&7" plesnog pozorišta Tao iz Kine. Medenica je rekao da će 24. septembra biti održan "prolog dan", odnosno da će program tog dana biti posvećen jubileju festivala, kroz četiri izložbe i predstavu poljskog teatra iz Bidgošča "Kantor downtown" koja predstavlja neku vrstu "rekonstrukcije" predstave "Mrtvi razred" Tadeuša Kantora, koja je izvedena na desetom Bitefu.
 
On je dodao da će na ovogodišnjem Bitefu publika moći da vidi dramsko pozorište, predstave predavanja, performans, dokumentarno pozorište i druge žanrove.
 
Prema rečima ministra kulture Ivana Tasovca, Bitef je primer institucije koja "diše sa vremenom" i na pedesetogodišnjicu je potrebno odati počast onima koji su Bitef stvarali i branili kroz godine. Selektorka festivala Anja Suša danas je zvanično potvrdila da od naredne godine neće obavljati tu funkciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.