Ruski ansambl Berjoska zatvorio 25. BELEF

Nastupom moskovskog ansambla "Berjoska", sinoć je u "Sava" centru završen još jedan Beogradski letnji festival.
Tokom dvodelnog plesnog spektakla, u okviru kojeg su izvođene raznovrsne plesne scene i kola, oduševljenoj publici predstavljene su čistota i veličina ruske narodne umetnosti.
 
Uz zvuke ruske muzike, devojke u nošnjama su se kretale scenom centra "Sava", stvarajući atmosferu prave ruske bajke.
 
"Berjoska" je državni akademski koreografski ansambl ruskih narodnih igara, sa tradicijom dugom skoro 70 godina. 
 
Ansambl je osnovala Nadežda Sergejevna Nadeždina 1948. godine kao ženski, ali je vremenom postao mešovitog tipa, a ime Berjoska, odnosno Brezica, preuzela je iz ruske narodne horovodske pesme "U polju je brezica stajala". 
 
Ovogodišnji 25. BELEF počeo je 19. juna, a publika u Beogradu je uživala u koncertima, nastupima i predstavama kulturnih noći grada.
 
Jubilarni Beogradski letnji festival, 25. po redu, opravdao je u potpunosti očekivanja beogradske publike, rekla je zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović, obraćajući se zvanicama na zatvaranju Belefa.
 
Sa više od trideset programa, među kojima su bili koncerti klasične i džez muzike, pozorišne predstave, programi vizulne umetnosti, modne revije, kao i ogromnim brojem posetilaca, pokazan je izuzetan značaj Belefa, navela je Radulović, saopštila je gradska Služba za informisanje.
 
"Broj domaćih i stranih posetilaca iznosio je oko dvadeset hiljada, što je duplo više nego lane, a to dokazuje da je Organizacioni odbor odličnouradio svoj zadatak. Posebno nas raduje činjenica da su programe posećivali mladi, što pokazuje da umeju da cene kulturu", istakla je Radulović.
 
Ona je dodala da je Belef ove godine objedinio i tradicionalno i moderno, čime je opravdao činjenicu da je manifestacija od značaja za Grad Beograd.
 
"Zahvaljujući ovakvim manifestacijama, Beograd je evropska prestonica turizma, ali i kulture", poručila je Radulović.

Teme

belef

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.