Kornelije Kovač prvi dobitnik nagrade "Darko Kraljić"

Udruženje kompozitora Srbije ove godine je ustanovilo nagradu za muzičko stvaralaštvo u domenu popularne muzike koja nosi ime Darka Kraljića, a prvi laureat je Kornelije Kovač.
Jednoglasnu odluku da nagrada pripadne Kovaču doneo je žiri Udruženja kompozitora Srbije u sastavu: Radoslav Graić (predsednik) i kompozitori Rade Radivojević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović.
 
Već na početku karijere, kako podseća žiri, rad u okviru "Korni" grupe, nagovestio je težnju Kovača ka autentičnom muzičkom izrazu i formiranju visokih estetskih kriterijuma kojima se rukovodio u godinama stvaralaštva koje su usledile. Žiri posebno ističe kvalitet saradnje koju je ostvario sa Zdravkom Čolićem i Biserom Veletanlić, kao i nizom pevača iz bivše Jugoslavije, zatim Španije, Velike Britanije, Češke, Grčke, Francuske, Japana i Venecuele.
 
"Kornelije Kovač je jedan od retkih autora koji je konstantno komponovao na poeziju naših velikih pesnika, a pripada i maloj grupi autora koji su se bavili instrumentalnom muzikom koju je sabrao na šest albuma", konstatovao je žiri. U obrazloženju se navodi i da se svestranost muzičke ličnosti Kornelija Kovača ogleda i na području primenjene muzike o čemu svedoči impozantan broj od 55 ostvarenja na polju pozorišne i filmske muzike.
 
Kovaču će nagrada, koja podrazumeva plaketu i novčani iznos, biti uručena 1. decembra u Sava Centru na autorskom koncertu koji organizuje Udruženje kompozitora Srbije.
  • Zivan

    13.08.2016 06:26
    Prava nagrada u prave ruke...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.