Pet filmova od kojih će jedan biti srpski kandidat za Oskara

Filmovi "Vlažnost" Nikole Ljuce, "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića, "Dobra žena" Mirajne Karanović, "Igra u tami" Juga Radivojevća i "Iseceljenje" Ivana Jovića kandidati su za izbor domaćeg predstavnika za 89. Oskara, u kategoriji Nagrada za najbolji dugometražni film van engleskog govornog područja.

Ovih pet ostvarenja ispunili su uslove konkursa u skladu sa Pravilima američke i Pravilnikom naše Akademije, saopštila je Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije.

Stručni obor pregledaće prijavljene filmove od 31. avgusta do 2. septembra, i nakon stručne rasprave, u skladu sa pravilima Akademije, izglasaće našeg predstavnika.

Akademija je imenovala 19 akademika filmske umetnosti za članove stručnog odbora Akademije, koji nisu u sukobu interesa sa nekim od pet filmova u izboru, a koje je odobrila i sama Američka filmska akademija.

Predsednik stručnog odbora je filmolog dr Petar Volk, a ostale članove čine direktor fotografije i reditelj Božidar Nikolić, njegove kolege reditelji Darko Bajić, Branko Baletić, Boban Skerlić, Igor Togolj, Dragan Marinković, Bratislav Petković, glumice Tanja Bošković i Radmila Živković, kompozitor Sanja Ilić, glumac Slavko Štimac, direktori fotografije Milorad Glušica i Predrag Bambić, scenografi Jasna Dragović i Miljen Kreka Kljaković, montažer Petar Jakonić, dizajner zvuka Velibor Hajduković i filmolog dr Ivana Kronja.

Čitav projekat finansiraju članovi AFUN Srbije, jer Ministarstvo kulture godinama ne podržava ovaj projekat kojim se srpska kultura predstavlja u svetu, protiv čega je svojevremeno digao glas i gumac Velimir Bata Živojinović.

AFUN, dakle, besplatno obavlja deo obaveza Ministarstva kulture, koje, kako je navedeno u saopštenju AFUN-a, umesto da podrži misiju Akademije, odmaže i sabotira, krijući se iza pravnih sofizama.

"Nameće se pitanje, čime se država rukovodi kada dodeljuju sredstva za snimanje filmova, čak i komercijalno neupotrebljivih (filmovi koje u bioskopskoj distribuciji vidi 4.000 do 10.000 gledalaca), ako je od dvadesetak filmova koji se ove godine bučno predstavljaju na domaćim festivalima, samo pet spremno da nas predstavlja u svetu", pitaju se u AFUN Srbije.

Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije više od 25 godina omogućava našim stvaraocima da učestvuju na ovom značajnom i svetski najpoznatijem međunarodnom konkursu i nastavlja kontinuitet predstavljanja i odmeravanja umetničkog dometa domaće kinematografije u odnosu na svet.

 

Teme

OSKAR

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.