Klod Mone pred smrt uništio 250 svojih slika

Klod Mone je, kao veliki perfekcionista, pred smrt uništio oko 250 svojih slika koje bi danas vredele nekoliko desetina miliona dolara.

Mone je često bio nezadovoljan svojim radom i u poslednjih 25 godina života uništio je 500 svojih slika od kojih je polovina prikazivala lokvanje. Uništavao je svaku sliku koja se ne bi poklapala sa njegovim visokim standardima.

Slikarev bliski prijatelj, bivši premijer Francuske Džordž Klemanso, izjavio je 1927. godine da je Mone u naletima ljutnje "napadao" svoja platna.

Umetnikova priča sa lokvanjima počela je 1883. godine, posle njegove selidbe u Živerni u Francuskoj, gde je proveo svoje poslednje dane. Slikar, koga su prijatelji zvali "stari jež", uredio je svoj novi vrt u orijentalnom stilu, koji je uključivao i jezero preko kog je Mone izgradio lučni most u japanskom stilu.

Divan prizor šarenih lokvanja vremenom je postao glavni motiv Moneovih slika u impresionističkom stilu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.