Sajam knjiga od 23. do 30. oktobra

Međunarodni sajam knjiga održaće se od 23. do 30. oktobra u Beogradu, a počasni gost 61. sajma biće Iran.

Sajam će otvoriti ministar kulture i islamske upute Irana Ali Janati.

Predsednik Odbora sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da će na ovogodišnjem sajmu biti oko 1.000 izdavača, a da očekuje oko 150.000 posetilaca.

"To nije samo kulturni, već i društveni događaj. Mesto susreta ljudi različitih zanimanja i obrazovni događaj. Naša očekivanja su uvek optimistična", rekao je Avramović.

Ambasador Irana u Srbiji Majid Fahmir Pour rekao je da će sajam biti veoma važan za ostvarivanje kulturne saradnje dve zemlje, naročito zbog toga što će biti potpisan trogodišnji protokol o uzajamnoj saradnji i što će se iranski ministar kulture sastati sa ljudima iz skoro svih institucija kulture u Srbiji.

Tokom sajma će biti predstavljeno šest knjiga koje su sa persijskog prevedene na srpski, za vreme sajma u Jugoslovenskoj kinoteci će biti prikazano sedam iranskih filmova, biće potpisani sporazumi o prevođenju 20 knjiga sa persijskog na srpski i obratno i biće potpisan protokol o osnivanju Udruženja književnika Srbije i Irana.

Gosti sajma biće pisci Zahar Prilepin, Erlend Lu, Vil Firt, Svejn Menensland, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Pan Bujukas, Aleksandra Poter, Milenko Stojičić, Rumjan Ebert, Anton Holcer i Market Hajklova.

U okviru sajma biće održane i izložbe "Šekspir i Servantes - 400 godina od smrti", izložba o Petru Kočiću, "Jasenovac, anatomija zaborava", "Negujmo srpski jezik", izložbe prvih i raritetnih izdanja knjiga Jaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Petra Kočića i tribine o evropskoj književnosti, srpskoj književnosti u domaćem filmu, novim srpskim pesnikinjama i prevođenju jugoslovenske književnosti.

Školski dan na 61. sajmu biće četvrtak 27. oktobar. Pojedinačne ulaznice koštaće 250, a grupne 150 dinara.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.