Preminula glumica Jagoda Kaloper

Glumica i umetnica Jagoda Kaloper, koja se u bivšoj Jugoslaviji proslavila ulogom u filmu Dušana Makavejeva "Misterije organizma", umrla je u 68. godini u Beču.

Film "Misterije organizma" snimljen je 1971. godine, a u njemu su uz Kaloperovu glumili i Milena Dravić i Ivica Vidović. Bio je to i prvi jugoslovenski film u kojem se jedna glumica obnažila.

Glumila je u filmovima mnogih režisera, od Krste Papića ("Lisice") do Rajka Grlića ("Kud puklo da puklo", "Samo jednom se ljubi") i Bogdana Žižića ("Kuća"). Bila je i slikarka i vajarka, a diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umetnosti. Izlagala je na mnogobrojnim izložbama u svetu i za svoje radove dobila značajna priznanja.

Jagoda Kaloper nije volela publicitet, retko je davala intervjue. Sa suprugom, arhitektom Radovanom Tajderom, preselila se iz Zagreba u Beč.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.