Darko Bajić: Ideje nacizma i agresije se vraćaju

Reditelj Darko Bajić poručio je da je "agresija stvorena u novom globalnog svetu dovela do toga da se ideja nacizma vraća nazad".

Prema njegovim rečima, agresija pobeđuje smirenost, pamet, inteligencij, ljubav i sreću.

"Ona počinje da gospodari ne samo na globalnom nivou i iz centara velesila, nego i na lokalnom nivou. Vi ste ugroženi samo zbog toga što slobodno razmišljate i mislite na drugi način, vi ste ugroženi od onih koji hoće da vam nametnu svoj način života i razmišljanja", upozorio je Bajić.

Poznati reditelj trenutno priprema dokumentarac "Mathauzen 106621" o svom ocu i akademskom slikaru Milošu Bajiću, jednom od najznačajnijih predstavnika visokog modernizma u srpskom posleratnom slikarstvu. Bajići je primetio da, kako vreme prolaze, postajemo nesvesni svega što je bilo i dodaje da mu je važno da osećaj koji ima prema svemu što je njegov otac preživeo u logoru ostavi za sledeću generaciju.

"Nije stvar ni nacija, ni toga ko je agresor, ko nije, već je stvar mog osećaja da svet, koji je uspeo posleratnu euforiju okretanja ka nekom humanijem društvu i traganja za jednim načinom života koji će omogućiti da život proživite sa znakom ushićenja i punoće, a da ne budete samo ti koji će graditi život za one koji će to materijalno iskoristi, ustvari doveo do nekih buntova i agresija", smatra Bajić.

Pored projekta o svom ocu, Bajić priprema još dva filma koja planira da realizuje tokom 2017. i 2018. godine u saradnji sa dva autora sa kojima je dugo želeo da sarađuje, ali nije želeo da otkrije o kome se radi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.