Preminuo italijanski Nobelovac Dario Fo

Italijanski dramski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997. Dario Fo preminuo je u 91. godini.

Fo je poznat po svojoj oštroj političkoj satiri u komadima kao što je "Slučajna smrt jednog anarhiste".

Autor je oko 70 predstava, od kojih su najpoznatije "Nećemo platiti! Nećemo platiti!" i "Slučajna smrt jednog anarhiste".

Fo je zajedno sa suprugom Frankom Rame osnovao pozorišnu trupu koja je razvila levičarsko političko pozorište, a kasnije su osnovali glumačku trupu koju je finansirala Italijanska komunistička partija. Osnovali su i putujuću grupu koja je izvodila predstave u fabrikama i na drugim javnim mestima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.