"Nobelova nagrada Dilanu izbačena iz pokvarene prostate senilnih hipija"

Odluka da rok muzičar i pesnik Bob Dilan dobije Nobelovu nagradu za književnost naišla je na pohvale, ali i kritike iz sveta književnosti.

Britansko-indijski pisac Salman Rušdi pozdravio je odluku da se Dilanu dodeli Nobelova nagrada. "Od Orfeja do Faiza, pesme i poezija su blisko povezane. Dilan je genijalan nasledinik ove tradicije bardova. Odličan izbor", naveo je na Tviteru Rušdi koji je ranije i sam pominjan kao kandidat za Nobela.

S druge strane, škotski pisac Irvin Velš, autor "Trejnspotinga", oštro je reagovao na odluku Nobelovog komiteta. "Ja sam Dilanov fan, ali je sve ovo nepromišljena nostalgična dodela izbačena iz pokvarene prostate senilnih, frfljajućih hipija", naveo je Velš na Tviteru.

Sekretarka Švedske akademije Sara Danius je posle objavljivanja nagrade rekla da se nada da Akademija neće biti kritikovana zbog svog izbora. "Vremena se menjaju, možda", rekla je Danius s referencom na poznatu Dilanovu pesmu "The Times They Are A Changin. Ona je navela da Dilan zaslužuje nagradu i da je on veliki pesnik.

Američka spisateljica Džojs Kerol Outs rekla je da je Dilan inspirativan i originalan izbor i da su joj njegova muzika i tekstovi uvek izgledali u najdubljem smislu literarni. "Mislim da je Nobelov komitet razmišljao dugo i pažljivo o svom izboru i da je on, mada možda kontroverzan, veoma zaslužen", navela je Outs na Tviteru.

Britanski pisac fantastike Filip Pulman pozdravio je nagradu Dilanu, navodeći da se nada će Nobelov komitet u budućnosti razmotriti različite književne žanrove.

  • Analiticar

    14.10.2016 10:43
    Analiza
    I bolje da nisi cuo za njega Tomislave, ali bilo bi divno da je Dilan za tebe cuo, bio bi mu inspiracija da napise jos jednu divnu pesmu.
  • Marko

    14.10.2016 09:17
    Himne promena
    @Tomislav ti si kralj, ali džabe se trudiš kad ovde niko nema smisla za humor ;)

    A što se tiče Dilanove nagrade, mislim da je ovo možda i najbolje dodeljen Nobel za književnost ikada!

    Alfred Nobel je ustanovio nagradu da bi nagradio one koji najviše pomognu čovečanstvu, a muzika Boba Dilana je direktnije i više pomogla svetu nego recimo "Na Drini ćuprija" koja je stvarno super knjiga kako je to pomogla svetu meni do dan danas nije jasno. Isto važi i za Orhana Pamuka, Doris Lesing i ostale dobitnike.

    Sa druge strane pesme boba dilana su bile motivacija i himna velikih društvenih promena šezdesetih i sedamdesetih, bukvalno su oblikovale vrednosti koje danas smatramo za standard ljudskog ponašanja.
  • Gonič

    14.10.2016 09:16
    @Томислав
    PreCedniče, ti li si?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.