Novosadski "Psihopolis" preporučuje knjige o psihoterapiji, sociologiji, poslovanju...

Novosadski "Psihopolis institut", koji se kontinuirano bavi objavljivanjem knjiga iz oblasti psihologije, vaspitanja, partnerskih odnosa, ali i stručnih knjiga o različitim psihoterapijskim modalitetima, predstaviće na predstojećem Sajmu knjiga desetak novih, probranih naslova.

Među knjigama koje preporučuje je "Osluškivanje sebe" Elen Langer u kojoj je reč o majndfulnesu, to jest usmerenoj pažnji koju mnogi smatraju ključnim delom u oblasti socijalne psihologije.

Autorka je profesorka Univerziteta Harvard koja je razvila tehniku majndfulnesa - sve prisutnijeg pristupa u savremenom radu sa ljudima. Suština majndfulnesa, tj. usmerene pažnje je aktivno uočavanje novih stvari koje unapređuje naš život i oslobađa ogromne potencijale naših mentalnih sposobnosti što dovodi do promena u našim životima.

Značaj tehnika majndfulnesa i usmeravanja pažnje je veliki u učenju, kreativnosti, poslovanju, zdravlju, možemo ih primenjivati na poslu i u porodici.

Autorka detaljno predstavlja 50 eksperimenata i njihove rezultate koji potkrepljuju teoriju majndfulnesa, odgovaraju na pitanja zašto je pogubno ako imate suženu sliku o sebi, da li se zaboravnost može usporiti ili zaustaviti, kako da naučite decu da hendikepi ograničavaju ali ne definišu osobu, kako i da li usmerena pažnja usporava starenje i kako da se rado i aktivno bavimo onim što radimo.

Čip i Den Hit su autori knjige "Večina odlučivanja - Postati odlučniji" koja se bavi pitanjem odgovornog donošenja optimalnih odluka u najvažnijim oblastima života Autori, braća Čip i Den Hit dokazuju da se donošenje dobrih odluka može naučiti i da se hronična neodlučnost može prevazići.

Kako savladati strah od donošenja pogrešne odluke? Šta uraditi kada vas parališe neodlučnost? U čemu je moć pitanja: "Šta bih savetovao najboljem prijatelju da se nađe u ovoj situaciji?" Kako da prihvatite mogućnost da ste doneli pogrešnu odluku? Odgovore na ova i brojna druga pitanja autori nude povezujući najnovija dostignuća psihologije sa njihovom primenom u svakodnevnim privatnim i poslovnim situacijama.

Dr Čip Hit je profesor na Univerzitetu Stanford, a Den Hit se nakon Harvarda zaposlio na Univerzitetu Đuk, Knjiga "Veština odlučivanja" je bila na prvom mestu liste najčitanijih knjiga Vol strit džurnala i na drugom mestu na listi Njujork tajmsa.

Najčitaniji hrvatski autor knjiga popularne psihologije Bruno Šimleša je napisao "Ljubavologija".

Napisao je osam knjiga koje su prodane u više od 60.000 primeraka. "Ljubavologija" nije klasična knjiga samopomoći, ne pojednostavljuju stvari, ne nudi instant rešenja nego praktične alate koji nam pomažu da imamo zdrav odnos prema sebi i drugima. Knjiga je pravi vodič kroz vašu ljubavnu biografiju, odličan vodič kroz dileme i pitanja ljubavi savremenog čoveka - Šta je bezuslovna, a šta bezrazložna ljubav? Šta zaista znači imati sreće u ljubavi? Prevara i da li ju je zaista moguće preboleti? Koji su razlozi ostanka u lošem braku, a kada je pravo vreme za razvod?

Šimleša je na osnovu svojih knjiga održao brojna javna predavanja i veoma dobro posećene tribine. Na Hrvatskoj televiziji je nekoliko godina vodio emisiju "Svaki dan, dobar dan", a u Jutarnjem listu piše redovnu kolumnu "Škola života".

Razumevanje i terapija tehnikama transakcione analize je tema knjige Marka Vidousona "Depresija" u kojoj daje odgoovre na pitanja: kako raditi sa beznadežnošću, strahom, stidom, neodlučnošću, neasertivnošću? Koje su terapijske intervencije koje deluju na procese u samom korenu depresije? Kako raditi sa suicidnim depresivnim klijentom? Kako izaći iz začaranih krugova kritike i samokritike kod depresivnih. Autor se specijalizovao se za psihoterapiju depresivnih klijenata zasnovanu na savremenim naučnim saznanjima i tehnikama transakcione analize kojom kod klijenata postiže samoprihvatanje i bolje osećanje.

Knjiga je prvi objavljeni terapijski vodič kroz psihoterapiju depresivnih osoba koji na razumljiv i logičan način u kliničku praksu uvodi rezultate najnovijih istraživanja, kao i višegodišnju Vidousonovu praksu sa stvarnim slučajevima i detaljnim terapijskim protokolom. U dodatku je i kratak vodič za samopomoć u depresiji koji ohrabruje klijente da preduzmu aktivne korake koji će pokrenuti pozitivne promene i oporavak.

Izabel Eno je napisala "Aspergerov sindrom i seksualnost - od adolescencije do odraslog doba" Dijagnoza Aspergerovog sindroma (AS) se sve češće postavlja zbog čega je neminovnost da se roditelji i stručnjaci upoznaju sa prirodom ovog poremećaja.

Dr Eno je poznati kanadski seksolog i ona u svojoj knjizi uvodi u problematiku u senci - razumevanje i prevazilaženje neprikladnog seksualnog ponašanja.

Kako se menjaju simptomi AS od najranijeg detinjstva, preko adolescencije do odraslog doba? Brojna su i druga ozbiljna pitanja sa kojima se suočavaju oboleli i njihove porodice: kako poboljšati socijalne veštine osoba sa AS i kvalitet života obolelih i njihovih porodica, kako prevazići pubertet i prve znakove seksualnosti, emotivne veze, zasnivanje porodice.

Ovo je dragocena knjiga za roditelje, vaspitače, pedagoge i lekare. Predgovor srpskom izdanju knjige je napisao Vlatko Dabić, EAO, naš stručnjak sa Klinike za autizam i Aspergerov sindrom u Montrealu.

Ričard Erskin, Dženet P. Morsund su autori knjige "Integrativna psihoterapija na delu" koja objašnjva zašto treba povezivati emotivne, kognitivne, bihejvioralne i sistemske pristupe? Kako terapeut razmišlja o klijentu i šta čini u radu sa njim? Dr Ričard Erskin je poslednjih 40 godina značajno uticao na razvoj psihoterapije. Dva puta je dobio nagradu Erik Bern Međunarodnog udruženja za transakcionu analizu.

Dr Dženet Morsund (Janet P. Moursund, Ph. D.) je klinički psiholog, profesor na Univrzitetu Oregon.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.