Aji Jung uručen orden Francuske

Ambasadorka Francuske Kristin Moro uručila je večeras orden Umetnosti i književnosti u rangu viteza direktorki Beogradskog festivala igre Aji Jung.

Moro je rekla da Jung svojim radom otelotvoruje veru u principe kojima su Francuzi beskrajno i iskonski privrženi, da je kultura deo ljudskog bića, da mu daje poseban kvalitet, jedinstven sjaj, univerzalna je i ne haje za granice. Kultura je živa, neprestano se menja, bez nje se ne može živeti i stoga se treba boriti da bude prenesena mladima, dodala je ambasadorka.

Moro je dodala da večeras ne nagrađuje samo izuzetan doprinos Aje Jung povezanosti srpskih igrača i koreografa, francuskih kompanija i srpske publike, već da se večeras proslavlja i to što, zahvaljujući njenom pregalaštvu, kultura zauzima važnije mesto u životu građana Srbije, Francuske i brojnih drugih zemalja, te da Jung prenosi umetnost igre novim generacijama igrača i koreografa u Srbiji.

"Rođeni ste u Beogradu, u Francuskoj ulici, što vas je možda predodredilo da upravo sa Francuskom imate neku posebnu vezu", rekla je ambasadorka Francuske, uručujući orden u ime Ministarke kulture i komunikacija Francuske.

"Velika je čast kada priznanje dolazi iz jedne velike i u istorijskom smislu nesagledivo bogate kulturne sredine, u naš mali grad na Balkanu. Hvala vam svima na tome", rekla je Aja Jung na prijemu organizovanom u njenu čast.

Beogradski festival igre osnovan je 2003. godine, a 2012. nemački stručni časopis "Balet Tanc" okarakterisao ga je kao "najreprezentativniju manifestaciju Starog kontinenta".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.