Vredna nagrada za "Zovem se Nero" u Beogradu

Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" 22. Festivala autorskog filma pripao je ostvarenju "Zovem se Nero" iranskog reditelja Rafija Pitsa, snimljen u koprodukciji Nemačke, Francuske, Meksika i SAD, saopšteno je u Domu omladine Beograd.
Odluku o najboljem filmu u glavnom takmičarskom programu doneo je žiri u sastavu: indijski reditelj i prošlogodišnji pobednik festivala Gurvinder Sing, generalna direktorka programa NIPKOW Petra Vajsenburger iz Berlina i poljska rediteljka Malgoržata Šumovska.
 
Za najbolju režiju nagrađen je Kristi Puiju za film "Sijeranevada", dok je Specijalno priznanje dobio mladi turski reditelj Mehmet Kan Mertoglu za svoje debitansko ostvarenje "Album".
 
Najbolji film u programu "Hrabri Balkan" je "Tranzicija" Milice Tomović (Srbija), a odluku je doneo žiri koji su činili dramaturškinja Tanja Šljivar i rediteji Ivan Ikić i Ivan Salatić.
 
Ranije danas saopšteno je da je plaketa "Aleksandar Petković Petko" Udruženja filmskih umetnika Srbije dodeljena direktorki fotografije Džesiki Li Ganje za najbolji snimateljski rad u filmu "Boris bez Beatris" kvebečkog reditelja Denisa Kotea.
 
Jednoglasnu odluku doneli su snimatelj Đorđe Nikolić, filmski kritičar i istoričar umetnosti Petar Jončić i filmski kritičar Dušan Cicvara.
 
Žiri kritike Srpskog ogranka FIPRESCI u sastavu: Tomislav Gavrić, dr Ivana Kronja i Dejan Petrović, za najbolji angažovani film u glavnom takmičarskom programu i programu "Hrabri Balkan" proglasio je ostvarenje "Srca sa ožiljcima" u režiji Radu Žudea i rumunsko-nemačkoj produkciji, prikazan u glavnom programu.
 
Specijalno priznanje za najbolji angažovani film, isti žiri je dodelio Elmi Tataragić za ostvarenje "Sjećam se" (BiH), prikazanom u programu "Hrabri Balkan".
 
Žiri FIPRESCI Srbija, koji su činili Vladimir Džudović, Ivan Karl i Milan D. Špiček, za najbolji film u glavnom programu 22. FAF-a jednoglasno je odabrao "Akvarijus" Klebera Mendonse Filja (Brazil, Francuska), dok je Specijalno priznanje dodelio Dušanu Makavejevu za "Sweet movie" iz 1974. godine.
 
Projekcijom filma "Toni Erdman" Maren Ade večeras se završava 22. Festival autorskog filma, u okviru koga je od 25. novembra prikazano više od 80 filmova, od toga 22 u glavnom programu, a za Gran pri takmičilo se 12 ostvarenja.
 
Od 4. do 7. decembra organizuje se "FAF na bis" u okviru koga će u Domu omladine Beograd, Dvorani Kulturnog centra Beograda i bioskopu "Fontana" biti prikazani filmovi koji su privukli najveću pažnju publike i za koje se tražila karta više.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.