Na Kustendorfu filmovi iz 19 zemalja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, filipinski režiser Lav Dijaz i proslavljeni reditelj Emir Kusturica otvorili su sinoć u sali “Prokleta avlija” u Drvengradu 10. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf".
Kusturica je uručio prošlogodišnjem pobedniku Venecijanskog filmskog festivala “Nagradu za buduće filmove”, nakon što je prikazan četrdesetominutni film o prethodnim izdanjima “Kustendorfa”.
 
"“Dirljivo je gledati sebe unazad, ali interesantnije je pitanje šta će biti u buduće kada smo već doveli sve najveće autore. Rešenje je da čekamo one koji su ovde pobedili da postanu veliki i vrate se”", rekao je Kusturica.
 
On je podsetio da su festival pokrenuli u “umetničko nevreme, u prvim godinama tehnološke revolucije kada su se otvorili novi prozori i načini za gledanja filmova i u tome je stradao film”.
 
Vukosavljević je konstatovao da u Drvengrad dolaze mladi autori da se sretnu sa svojim idolima, idolima kvaliteta i talenta, i istakao da svako od njih može postati novi, moderni Hamlet.
 
"“Taj novi Hamlet može naći u istoriji filma neku lobanju i pitaće se čija je bila, da li Felinijeva, Kurosave, Viskontija, Bergmana, onih koji su učinili film onim što jeste ili nekog holivudskog producenta koji svet plaši agresijom i silom. Neka taj Hamlet sam odluči o tome i da pronađe inspiraciju na Mećavniku”", rekao je ministar.
 
On je uveren da se iz “kolevke” na Mećavniku može roditi deo spasa kulture.
 
Na otvaranju je izveden igrokaz o snimanju filma u režiji Milana Nešković, sa Dunjom Kusturicom u glavnoj ulozi. Nakon toga, Kusturica je zajedno sa No Smoking Orchestrom i Novosadskim big bendom zasvirao muziku iz svojih filmova.
 
Svečanom otvaranju prisustvovali su kineski reditelj Đie Liua, finski režiser Anti Jokinen, ruski pisac, scenarista i glumac Zahar Prilepin, članovi žirija i ambašador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.
 
Do 19. januara za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz 19 zemalja. Na programu će biti filmovi "U krevetu sa Viktorijom" rediteljke Žustin Trie koji će predstaviti glumica Viržin Efira, "Cveće zla" Jokinena, "De Lan", Đie Liua, "Duša na struni" Džanga Janga.
 
Retrospektiva velikana posvećena je scenaristi Gordanu Mihiću.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.