Počeo filmski festival u Berlinu

Berlinski filmski festival počeo je danas sa političkom konotacijom.
Američka glumica Megi Džilenhol izjavila je da u SAD ima mnogo gradjana koji su spremni da pruže otpor novom predsedniku, dok je meksički glumac Dijego Luna rekao da je protiv izgradnje zida na američko-meksičkoj granici.
 
"Hoću da razmotrim načine rušenja zidova i znam da ima stručnjaka o tome u Berlinu", rekao je Luna aludirajući na rušenje Berlinskog zida.
 
Festival je otvorio francuski film "Django" reditelja Etijena Komara (Etienne Comar) o džez gitaristi Djangu Rejnhartu, muzičaru koji je 1943. bežao od nacista.
 
Ukupno 18 filmova takmiči se za Zlatnog medveda koji će biti uručen 18. februara, poslednjeg dana festivala na kojem će biti prikazano 400 filmova iz 70 zemalja. Žirijem Berlinala predsedava holandski reditelj Pol Verhoven poznat po filmovima "Robokap" i "Niske strasti".
 
Na festivalu će biti prikazan i film "Rekvijem za gospodju J", prema scenariju i u režiji Bojana Vuletića, s Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi. Ostvarenje će biti prikazano u okviru zvanične sekcije "Panorama Specijal".
 
Ove godine festival, osnovan neposredno posle Drugog svetskog rata, ponovo daje značajno mesto evropskom autorskom filmu s poljskom rediteljkom Agnješkom Holand, Nemcem Folkerom Šlendorfom, Fincem Akijem Kaurismakijem ili Rumunom Kalinom Peterom Necerom, dobitnikom Zlatnog medveda 2013. za film "Pozicija deteta".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.