Apel stvaralaca filma o Vladi Divljanu: Pomozite da završimo snimanje

Ove nedelje je na platformi Indiegogo počela kampanja za grupno finansiranje (crowdfunding) dokumentarnog filma "Nebeska tema" o čuvenom muzičaru Vladi Divljanu.
Reditelj Mladen Matičević kaže da je oko 80 odsto filma završeno. "Očekuju nas još dve nedelje snimanja. Nadamo se da će premijera da bude na jesen. Nadam se da ćemo uspeti da obezbedimo sredstva uz pomoć 'crowfundinga', što je standardna procedura u svetu kod nezavisnih filmova. Jako sam zadovoljan, pravimo nešto što je drugačije. Da li je i dobro – to će potvrditi publika. Beskrajno sam ponosan što uopšte radim film o Vladi sa svim ovim ljudima", poručio je on.
 
Matičević je istakao da je ovo, za srpske pojmove, veoma skup dokumentarni film. "Radi se sa jako mnogo aktera, na mnogo lokacija. Sniman je u Beogradu, Zagrebu, Beču, Rovinju, na Braču i biće sniman u još nekim gradovima. On nadrasta klasično budžetiranje dokumentarnog filma. Ukupan budžet je oko 250.000 evra. U ovom trenutku smo na između 70 i 75.000 evra od potpune finalizacije. Jedan od razloga zašto je film tako skup je i što se radi kamerama kojima se snimaju vrhunski američki ili evropski igrani filmovi", objasnio je on.
 
Kampanja na platformi Indiegogo počela je sredinom nedelje. Autori ističu zadovoljstvo činjenicom da su već u prvim satima počela da pristižu finansijska sredstva. Procedura je jednostavna, registracija kratka, a one koji na ovaj način pomognu u realizaciji filma očekuju pokloni, prenosi N1.
 
"Nebeska tema" scenariste i reditelja Mladena Matičevića je dugometražni dokumentarnii film sa elementima igranog filma. U njemu učestvuju najznačajniji autori sa eks-Ju prostora, koji će specijalno za ovu priliku snimiti i u filmu izvoditi nove verzije čuvenih pesama Vlade Divljana.
 
U filmu učestvuju Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Dušan Strajnić (Stray Dogg), Mladen Juričić Max, Srđan Gojković Gile, Srđan Šaper, Goranka Matić, Momčilo Moma Rajin, Dina Divljan, Stevan Divljan i Pavle Divljan, Ivana Šoljan, Emil Tedeschi, Bojana Vunturišević, Dušan Kojić Koja i drugi.
 
Film su pored Vladinih prijatelja podržali Filmski centar Srbije i Centar za kulturu Vlada Divljan.
  • About "kulturnjaci"

    09.04.2017 12:50
    Recept za sredstva
    Ma nek snime neki film o srpskoj prostituciji, narkomaniji, o nasilju nad ženama i prodaju ga nekom zapadnom finansijeru - i eto novca za finansiranje!
    Usput, neka ga nazovu avangardnim i konkurišu za neku nagradu, garantujem da će im se posrećiti - ukoliko su dovoljno ispljuvali svoj narod.
  • Orwell Vegan

    09.04.2017 10:02
    Kulturna mafija
    Americke kamere. Koga ovi zezaju? A jesu li snimali Bajagu u Americi ili u krugu 2? Ovo je prvorazredan skandal ako je FCS dao ove pare. Za 250 000 se u srpskim uslovima moglo snimiti barem 10 odlicnih dokumentaraca koji su mogli zaraditi barem 3-5 puta toliko. Upravo zavrsavam dokumentarni film na engleskom i imam desetak koprodukcija i intervjue najpoznatijih svetskih aktivista za prava zivotinja i nisam dobio ni dinara od Srbije iako sam ucestvovao na konkursu. Dok ne krenu krivicne prijave dotle ce se pljacka preko FCS nastaviti. Vidim da sad samo nekoliko glumaca dobijaju uloge, a cak imaju i svoje produkcije, reziraju filmove, dobijaju redovno na konkursima, bilo sta da konkurisu. A filmovi nikad gori i nikad lokalnijih tema, da ne kazem provincijalne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.