Ćićolina i Bernar-Anri Levi gosti festivala Beldocs

Jubilarni 10. beogradski Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, pod parolom "Nije još mrak", od 8. do 15. maja, obeležiće noviteti, vrhunska filmska ostvarenja savremene dokumentaristike i atraktivni i provokativni gosti kao što su Bernar-Anri Levi i Ćićolina.
Festival u Velikoj dvorani Centra Sava otvara film "Još jednom s emocijom" o nastanku sada čuvenog albuma Nika Kejva.
 
Slogan ovogodišnjeg Festivala "Nije još mrak" je iz naslova filma Frenkija Fentona, koji se takmiči za nagrade. Biće prikazano 89 filmova iz 40 zemalja, u trinaest programskih celina. 
 
"Raznovrsnost programa, mnogobrojni gosti, a biće ih čak 94, duplo više nego na Festu gde je bilo 40 gostiju, sve to daje dodatnu vrednost filmskoj projekciji, a najveće nam je ohrabrenje da će posećenost biti dobra, pogotovo što je broj filmova značajno povećan u odnosu na prošlu godnu", rekao je direktor festivala Mladen Vušurović. 
 
On je naveo da će biti i "mnogo tribina i radionica atraktivnih i kontroverznih gostiju kao što su Bernar-Anri Levi i Ćićolina koja zaista ima globalnu slavu".
 
Beldocs će imati četiri međunarodne premijere. To su "Žudnja" Manuela fon Šturlera, koji je 2012. godine s filmom Zimski nomadi osvojio pregršt nagrada širom sveta i nagradu Evropske filmske akademije za najbolji dokumentarac, Evropskog Oskara, iranska rediteljka Sarvnaz Alambeigi donosi film "Zemlja sutrašnjice", letonski reditelj Stanislav Tokalov će premijerno prikazati film o velikanu šahovske igre Mahailu Talju, dok će slovenačka rediteljka Varja Močnik u Beogradu imati svetsku premijeru dokumentarca "Buldožer" o istoimenoj ex-yu muzičkoj grupi. 
 
Program Biografski dokumentarci će ove godine predstaviti likove Ingrid Bergman, Helmuta Bergera i Mihaila Talja. Biće prikazane i dve retrospektive - Gorana Markovića i Alona van der Horsta. 
 
"Zemlja u fokusu" je ove godine Hrvatska. U programu "Milenijumska stvarnost iz ženske perspektive" biće osam filmova - Jelene Novaković, Ines Pletikos, Dane Budisavljević, Liljane Šišmanović, Vanje Juranić, Lane Šarić, Zrinke Matijević i Ivone Juke. 
 
Novina je program Beldocs special, koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo, s temom "Kreacija vs destrukcija". Tu će se predstaviti angažovani filmovi visoke estetike. Taj program predvodi čuveni francuski pisac, filozof i reditelj Bernar-Anri Levi s dva filma – Pešmerga i Bitka za Mosul. 
 
Novina je i Edukativni program s četiri filma, od 12 sati u Domu omladine, za srednjoškolce. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.