Dve decenije Harija Potera, knjiga koja je decu vratila čitanju

Pre dve decenije, 26. juna 1997, u Engleskoj je objavljena knjiga o malom čarobnjaku Hariju Poteru, prva u nizu romana koji će promeniti dečije čitatalačke navike i nepovratno izmeniti izdavačku industriju.
Niko tada nije slutio da će "Hari Poter i Kamen mudraca" Dž.K. Roling pokrenuti niz od sedam knjiga i osam filmova, izgradnju nekoliko tematskih parkova i izroditi pozorišnu predstavu koja je bila ogromni hit. Najvažnije, niko nije slutio da će decu vratiti čitanju. Serijal knjiga o Hariju Poteru prodat je do danas u 500 miliona primeraka na 79 jezika.
 
To niko nije očekivao pogotovo ako se u obzir uzme to da je prvu knjigu odbilo čak 12 izdavačkih kuća. Možda bi je odbila i trinaesta, Blumsberi, da njen direktor nije svojoj osmogodišnjoj ćeri rekao da pročita prvi odlomak. A ona je, progutavši ga, odmah zatražila ostatak. Prvo izdanje štampano je u samo hiljadu primeraka.
 
Mlada samohrana majka Džoane Roling, koja je živela od socijalne pomoći, priču o Hariju Poteru razvijala je početkom devedestih godina pišući po edinburškim kafićima dok joj je ćerka spavala. Izvorni primerak "Harija Potera i kamena mudraca" napisala je 1995. na starinskoj pisaćoj mašini.
 
U idućih 20 godina Hari Poter oborio je gotovo svaki rekord koji se može zamisliti. Najprodavaniji je književni serijal ikad napisan. "Hari Poter i relikvije smrti", sedma i poslednja knjiga, najbrže je prodavana knjiga u istoriji. U prva 24 sata samo je u Britaniji prodata u 2,65 miliona primeraka. Osam snimljenih filmova na bioskopskim blagajnama širom sveta zaradilo je 6,5 milijardi dolara.
 
Osim što je spasao čitanje, Hari Poter je s filmskim adaptacijama, pozorišnom predstavom i tematskim parkovima nadrastao svoj izvorni medij i ušao u mnoge kutke moderne kulture. Kao i u sličnom primeru Ratova zvezda, Poter je dovoljno popularan da čak i ljudi koji nisu pročitali niti red ovih knjiga ili nisu videli nijednu filmsku scenu, znaju glavne likove i osnovu priče.
  • Terješkova

    26.06.2017 16:22
    Trend
    Znam bar pet mama koje su kupile svojoj deci sve knjige o Hariju a deca nijednu nisu pročitali!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.