Bitef pod sloganom "Epski trip" od 22. do 30. septembra

Na ovogodišnjem BITEF-u biće izvedeno sedam predstava, izjavio je danas umetnički direkor festivala Ivan Medenica.
Za razliku od prošlogodišnjih 12 predstava u dužini od 18 sati, ovogodišnjih sedam će trajati preko 40 sati, što 51. BITEF-u, u skladu sa sloganom "Epik trip" (Epsko putovanje), dodaje dimenziju epskog trajanja, rekao je Medenica koji je dodao da mu je želja bila da i britanska predstava "Kvizula" bude izvedena u originalnom trajanju od 24 sata, a ne u skraćenoj verziji od šest sati.
 
"Biće to epsko putovanje, jer većina predstava ima pripodvedački modus više nego dramski, epski je zato što građa pripovedanja dolazi iz epa.... i to ne bilo kakava građa već ona zasnovana na velikim naracijama na kojima naša debelo posrnula civilizacija počiva", rekao je Medenica.
 
Na programu je i predstava "Olimp", flamanskog reditelja Jana Fabra, koja traje 24 sata.
 
Publika će od 22. do 30. septembra moći da vidi i dve predstave slovenačkog reditelja Jerneja Rencija "Carstvo nebesko" i "Biblija, prvi pokušaj", kao i predstave specifične poetike, "dve velike mlade zvezde u usponu" Iranca Amira Reza Kuhestanija "(Sa)Slušanje" i Nemca, tuskog porekla, Ersana Montaga, "Sneg", po delu nobelovca Orhana Pamuka i "Istrebljenje".
 
Prema rečima Medenice, neke od predstava, poput Kvizule koja otvara Bitef, a gostovala je u Srbiji pre 15 godina, imaju epsko trajanje, ne samo u dužini izvođenja već i trajanju na repertoaru.
 
"Trajanje je danas veoma važno jer živimo u vremenu u kome se sve skraćuje, u kome dominiraju vizuelne atrakcije... što je oblik savremenog varvarstva... jer da bismo nešto iskusiili, da bi se zaljubili... potrebno je vreme", rekao je Medenica.
 
Cene ulaznica su između 800 i 2.500 dinara, a za predstavu "Olimp" koja će početi u subotu, 23. septembra, u 18 časova u Sava centru kretaće se, u zavisnosti od meseca u kome budu kupljene od 2.900 do 4.500 dinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.