Počinje Nišvil

Od Zappe i tanga za big bend, do roka za simfonijski orkestar, od Bisere Veletanlić, Vasila Hadžimanova i Darka Rundeka, do Peti Ostin, Alfa Blondija, Toma Harela i Kendi Dalfer, sve to očekuje publiku od danas na niškoj Tvrđavi u okviru glavnog programa "Nišvil" džez festivala.
Program otvara "Nissville Tango Big Band", sastavljen specijalno za ovu priliku od niških muzičara i četvorice muzičara i eminentnih profesora iz Argentine, a na programu će biti aranžmani za big bend poznatih tango kompozicija.
 
Nakon njihovog koncerta nastupiće Vasil Hadžimanov bend sa Biserom Veletanlić kojoj će tom prilikom biti uručena nagrada za životno delo.
 
Poznata američka bluz i džez pevačica Peti Ostin svojim nastupom na "Nišvilu" obeležiće 100 godina od rođenja velike Ele Ficdžerald, a iste večeri sviraće i jedan od najcenjenijih gitarista svoje generacije Majk Štern i britanski kantautor Toni Momrele sa svojim bendom.
 
Današnji program zatvara orkestar "Rock Symphony" iz Bitolja koji će uz pomoć Akademskog hora SKC-a u Nišu izvesti program rok i džez standarda.
 
Drugo veče "Nišvila" obeležiće Alfa Blondi - "afrički Bob Marli", Kvintet Ala Fostera, omiljenog bubnjara Majlsa Dejvisa, Nik Vest - umetnica za koju je čuveni Dejv Stjuart rekao da je "ženski Leni Krevic", bugarska džez pevačica Kamelija Todorova ("balkanska Doris Dej") uz pratnju trija klaviriste Živka Petrova.
 
Sviraće i Kvartet Maksa Kočetova, saksofoniste poreklom iz Ukrajine koji već godinama živi i radi u Srbiji i za kraj Del Arno Band.
 
Treće večeri Nišlijama će se predstaviti američki trubač, kompozitor i aranžer Tom Harel, nemački trubač Frederik Koster i bend "Die Verwandlung", a Big Band Gverillaz iz Slovenije izvešće program Zapinih kompozicija u aranžmanima za veliki džez orkestar.
 
Nastupiće i australijski sastav "Visions of a nomad" koja nastoji da prenese autentičnu atmosferu aboridžinske muzike u kontekts savremenih muzičkih pravaca, francuski kvartet "Festen" i Darko Rundek.
 
Poslednje veče "Nišvila" (13. avgust) rezervisano je za poznatu saksofonistkinju Kendi Dalfer, Ramba Amadeusa, gruzijski "Tbilisi Big Band", domaći sastav "E-Play" i litvanski "Silent Blast".
 
Program će po tradiciji zatvoriti jedan sastav iz Niša. To je ovoga puta grupa "Very Naiss" sa kojom će kao gost nastupiti niški pevač Ivan Kurtić kojeg, ako je reč o fuziji romske muzike i džeza, mnogi vide kao jedinog pravog naslednika Šabana Bajramovića.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.