Građani Srbije slabo posećuju kulturne događaje

Najagilniji posetioci koncerata, pozorišnih i baletskih predstava u zemljama Evropske unije su Slovenci, a zatim građani Luksemburga, Finske i Austrije.
Građani Srbije slabo posećuju kulturne događaje
Foto: Pixabay
Prema podacima koje je objavio Eurostat, 27,7 odsto građana Slovenije posetilo je tokom 2015. godine najmanje četiri puta neki od kulturnih događaja kao što su koncerti, pozorišne predstave ili balet. Prosek EU u tom pogledu je 13,6 odsto građana, što je bezmalo trostruko manje nego u Švajcarskoj (37 odsto), koja je takođe obuhvaćena analizom, a prednjači na čitavom evropskom nivou. 
 
Najvernija publika kulturnih događaja uživo, posle Slovenaca, jesu građani Luksemburga (26,8 odsto), a slede Finska (23,9 odsto), Austrija (21,8 odsto), Estonija (20,6 odsto), Holandija (20,5 odsto) i Belgija (20,3 odsto). 
 
Na dnu liste EU su Poljska (3,7 odsto), Grčka (4,6 odsto), Rumunija i Bugarska (po 6,7 odsto), a nezavidna mesta zauzele su i Italija (osam odsto), Slovačka (9,3 odsto), Mađarska (9,5 odsto) i Hrvatska (10 odsto). 
 
Nešto manje od proseka EU imaju i Malta (10,8 odsto), (Kipar (11,3 odsto), Španija (12,6 odsto) i Danska (13,4 odsto), dok su nešto bolje od proseka Litvanija (14,1 odsto) Irska (14,2 odsto), Nemačka (14,9 odsto), Češka (15,4 odsto) i Švedska (16,4 odsto). 
 
U Portugalu 17,3 odsto građana poseti godišnje četiri i više scenskih kulturnih događaja, slično kao u Letoniji (17,6 odsto), Francuskoj (17,8 odsto) i u Britaniji (18 odsto). 
 
Među zemljama koje nisu članice EU, a obuhvaćene su statistikom, znatno iznad proseka EU je Island (34,8 odsto), ali i Norveška (23,4 odsto), dok u Srbiji svega 7,8 odsto građana odlazi najmanje četiri puta godišnje na neki od muzičkih ili pozorišno-baletskih događaja. 
 
Prema poslednjem istraživanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, sprovedenog krajem 2015. godine, 54,8 odsto građana Srbije nije nijednom posetilo pozorište, a 10,6 odsto je to učinilo od četiri do šest puta. Baletske i operske predstave posetilo je bar jednom svega 5,4 odsto građana, dok je polovina građana bila barem na jednoj vrsti muzičkog događaja, piše "Danas".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.