"Olimpu" Gran pri ovogodišnjeg Bitefa, simpatije i žirija i publike

Predstavi "Olimp" belgijskog reditelja Jana Fabra pripao je "Gran pri Mira Trailović" sinoć završenog 51. Beogradskog internacinalnog teatarskof festivala Bitefa za najbolju predstavu, odlučio je žiri.
Specijalna nagrada "Jovan Ćirilov" za predstavu "(Sa)slušanje" pripala je reditelju iz Irana Amiru Rezi Kuhestaniju, saopštila je predsednica žirija Marija Ševcova.
 
Po oceni publike, najbolja predstava je "Olimp" (4,73), a slede "(Sa)slušanje" (4,27) a trećeplasirana predstava (sa ocenom 4,09) je "Carstvo nebesko" u režiji i kooprodukciji Narodnog pozorišta i Bitef teatra.
 
Žiri lista "Politika" nagradu za režiju dodelio je Fabru.
 
Proglašenjem pobedinika, završen je 51. Bitef "Epsko putovanje" koje je ove godine trajalo devet dana i 40 sati, a koji je 23. septembra svečano otvorio flamanski reditelj Jan Fabr.
 
Potom je beogradska publika videla njegovu 24-časovnu predstavom "Olimp" "u slavu kulta tragedije" zasnovana na grčkoj tragediji, koja po oceni kritičara pozorišnu istoriju deli na pre "Olimpa" i posle "Olimpa".
 
Prikazano je sedam predstava u trajanju od ukupno 40 sati.
 
Predsednica žirija bila je teatrološkinja Marija Ševcova, a o nagradama su odlučivali i dramska spisateljica Ivana Sajko, pozorišna kritičarka Margareta Sorensen, kompozitor Draško Adžić i koreograf Igor Koruga.
 
Publika je na ovogodišnjem festivalu mogla da vidi i dve predstave slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija "Carstvo nebesko" i "Biblija, prvi pokušaj", kao i predstavu specifične poetike Iranca Amira Reza Kuhestanija "(Sa)slušanje".
 
Na programu je bila i šestočasovna predstava "Kvizula" u izvodjenju britanske pozorišne trupe "Forsdentertejment", koja u originalnoj verziji traje 24 časa, kao i dve predstave mladog nemačkog reditelja, turskog porekla, zvezde u usponu Ersana Mondtaga "Sneg", po delu nobelovca Orhana Pamuka i "Istebljenje" koja je večeras zatvorilo festival.
 
Osnivači Bitefa su bili Mira Trajlović i Jovan Ćirilov.
 
Fabr, multimedijalni umetnik, dramski pisac, reditelj, koreograf, publici u Beogradu predstavio se 1984. na 18. Bitefu predstavom "Moć pozorišnih ludosti", kada je osvojio festivalski gran-pri "Mira Trailović", a 2011. godine otvorio je 45. Bitef predstavom "Prometej pejzaž II".
 
"Planina Olimp" je "oda životu", predstava koja "objedinjuje motive celokupne grčke mitologije, oblikovane u Homerovim epovima i grčkim tragedijama, tokom koje se smenjuju prizori ekstaze, telesnog iznurivanja, strasti, erotskog naboja, orgija, najuzvišenije poezije, neuporedive telesne i duhovne lepote, slobode i, pre svega, eruptivne snage i radosti života kakvi se u pozorištu nikad nisu videli", opisuju kritičari.
 
Belgijski kritičar i teatrolog Fredi Dekruz nazvao je "Olimp" "najznačajnijom svetskom predstavom u poslednjih nekoliko decenija" i ocenio da ona istoriju pozorišta deli na period pre i posle nje.
  • "ДАДАист"

    01.10.2017 15:16
    старно(с)
    "G O O O L...(a)" I S T I N A а а (а)!!!
    "Г О О О Л...(а)" И С Т И Н А а а (а). . .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.