Crtež gole Mona Lize nacrtao je Leonardo da Vinči kao skicu za originalni portret

Crtež gole Mona Lize, rađen ugljenim štapićima, koji je nedavno pronađen u Parizu, delo je italijanskog umetnika Leonarda da Vinčija, veruju francuski stručnjaci.
Dosad su mnogi pretpostavljali kako je sliku gole Mona Lize nacrtao neko od Leonardovih studenata. Međutim, nakon istraživanja i testiranja u muzeju Luvr u Parizu, slikari su ustanovili da je crtež gole žene verovatno bio Leonardova skica za legendarni portret Mona Lize.
 
Na poleđini skice stoji naziv Joconda Nue, a stručnjaci su već prilikom pronalaska crteža primetili veliku sličnost s Mona Lizom. Ovaj crtež danas je smešten u Condeu muzeju, severno od Pariza, među zbirkom dela renesansne umetnosti.
 
"Lice i ruke ove žene tako su kvalitetno nacrtani. Ovo nije samo bleda kopija Mona Lize, već gledamo u nešto što je rađeno u istom periodu kad i originalni portret Mona Lize, na kraju Leonardovog života. Ovo je gotovo sigurno njegov pripremni rad za uljanu sliku", rekao je kustos muzeja Condeu Mathieu Deldicque.
 
Kao neke od dokaza da je crtež bio Leonardova skica za Mona Lizu, stručnjaci navode istu veličinu ruku i tela, kao i istu veličinu portreta. Takođe, mnogi veruju da su skicu gole Mona Lize koristili Leonardovi studenti za vežbanje. 
 
Leonardova dela iz 15. veka "Poslednja večera" i "Mona Liza" spadaju među najpopularnije i najuticajnije slike renesanse.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.