Dodeljene nagrade "Dositejevo pero" za najbolje dečje knjige u 2016. godini

Piscima najboljih dečjih knjiga u 2016. godini, po oceni velikog, stočlanog dečjeg žirija, Slobodanu Stanišiću i Silviji Otašević danas su uručene nagrade "Dositejevo pero" za knjige "Olimpijski san" i "Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske".
Dodeljene nagrade "Dositejevo pero" za najbolje dečje knjige u 2016. godini
Foto: Pixabay
Odluku o tome da jubilarno, 20. "Dositejevo pero", za najbolju knjigu za stariji i mlađi uzrast dobiju "Olimpijski san" i "Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske" doneo je "najoštriji i najiskreniji žiri" sastavljen od 100 beogradskih osnovaca koji su odlučivali između 47 naslova.
 
Osnovci do 11 godina birali su pobednika za mlađi uzrast između 22 knjige prispele na konkurs Dečje kritike, dok su tri više bile pred onim starijim od 12 do 14 godina.
 
Zamenik direktora Gradske biblioteke Marjan Marinović ocenio je da je "Dositejevo pero" nagrada koja piscima znači više od svih ostalih priznanja, jer žiri čine deca koja odlučuju "na način koji se gubi odrastanjem".
 
"Deca odluku donose iskreno, bez foliranja, po aršinima pravičnosti", rekao je Marinković i dodao da proces koji je pokrenulo Dositejevo pero predstavlja veliki čin jer se svako dete razvija kroz čitanje i uči da razume sebe i svet oko nas.
 
Drugo mesto, zbog kako je organizator naveo, ogromne konkurencije, u kategoriji za stariji uzrast podelile su četiri knjige "Ludvig van Mocart" Vesne Aleksić, "Nemanjići, dva orla" Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, "Volim te Sandra, ako nije problem" Zorana Božovića. Ista nagrada pripala je i poslednjoj knjizi koju je u životu napisao Raša Popov "Ovčarsko-kablarska bajka". 
 
Treća nagrada u kategoriji za starije osnovce pripala je Gradimiru Stojkoviću za knjigu "Na bregu kuća mala".
 
Drugu nagradu za mlađi uzrast dobila je knjiga "Trista slavujevih pesama" Radomira Putnjikovića, dok treću dele "Meni je mene žao" Miroslava Kokošara i "Ovako je to bilo" Branka Stevanovića.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.