Pronađena izgubljena zbirka pesama Tina Ujevića, izbačena iz biblioteke zbog ćirilice

Radnici zaposleni u biblioteci u Vrgorcu u Hrvatskoj prekopali su kutije koje su pre gotovo 30 godina stavljene za otpis i tom prilikom našli prve pesme kultnog jugoslovenskog pesnika.
"Nema šanse da je dajemo na čitanje. Sad kad smo otkrili kakav je to raritet, čuvaćemo je da se ne raspadne", poručio je zamenik direktora Gradske biblioteke u Vrgorcu Jure Divić, prenosi 24sata.hr.
 
Tokom uređivanja knjiške građe pronađena je 80 godina stara knjiga Tina Ujevića na ćirilici. Kako je objasnio Divić, devedesetih godina iz biblioteka su morale da se izmeste knjige na ćiriligi, a isto se desilo i u vrgoračkoj biblioteci.
 
Divić je odlučio da "pročešlja" arhivu biblioteke i da vidim da li među davno otpisanim knjigama ima onih koje su u dobrom stanju. Tada je naišao na već požutelog, ali dobro očuvanog Ujevića.
 
Radi se o knjizi pod naslovom "Pesme", a po svemu sudeći iz predgovora, reč je o prvim Ujevićevim pesmama. Stvar je u tome što niko od poznatavelja književnosti nije znao da postoji Ujevićeva zbirka iz 1937. godine.
 
"Zbirka je prava misterija. U njoj ne postoji nikakav trag, nikakav žig. Sve knjige koje imamo su kupljene ili donirane, uvek imaju neku oznaku. Ova nema", tvrdi Divić za 24sata.hr.
 
Knjiga će postati deo zavičajne zbirke koju u najvećem obimu čine Ujevićeve knjige, jer je Vrgorac njegov rodni grad.
 
Inače je poznato da je Ujević imao periode tokom kojeg je pisao na ekavici, a potom i na ijekavici. 
  • Обсервер

    30.10.2017 13:23
    Дбро је прошла
    Књиге на ћирилици су углавном спаљивали, а тако су пролазиле и књиге на латиници, српских писаца. Сада нас уче о демократији, а прво су кренули од чистог фашизма. ни библиотекар, тада више није могао бити Србин. стотине хиљада написа, имена улица су променили, само због тога што их је подсећало на ћирилицу и ако су написане латиницом. На пример, у Сплиту је избрисана балканска улица, Сутјеска укица а о неким другим и да не говорим. По саобраћајним знацима се не види, где је Београд, него пише задње име села са њихове стране границе и тд......Овако сами показују своју искомплексираност, исфрустрираност, неукост и рестлове фашизма. Клерикализам и даље царује тамо, на понос ЕУ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.