Igoru Miroviću nagrada za najbolju nenagrađenu knjigu u poslednjih pola veka

Predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću dodeljena je Gramata Pesničke republike za najbolju nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pet decenija.
Igoru Miroviću nagrada za najbolju nenagrađenu knjigu u poslednjih pola veka
Foto: 021.rs
Mirović je nagrađen za knjigu "Kremen plamen" koja je objavljena 2003. godine, a nagradu dodeljuje Pesnička republika u organizaciji Banatskog kulturnog centra, koji je i predložio dobitnika nagrade.
 
U obrazloženju žirija, na čijem je čelu osnivač Pesničke republike Radovan Vlahović, navodi se da je za "Igora Mirovića poezija isto što i jezičko u stihu sažimanje emotivnih i duhovnih potresa pojedinca u svetu nimalo sklonom poeziji i pesnicima".
 
"U knjizi 'Kremen plamen' vidimo da Igor Mirović nije tek puki statista u životu i svetu, već je on glas pobune i nemirenja sa postojećim poretkom stvari. On je misleće biće koje grmi na sav glas o svojim i našim porazima, o lepotama koje nam uvek izmiču, o neshvatljivoj potrebi čoveka da 'poboden u stih' ne dozvoli da se 'zakorovi' pa da mu i izdanci budu parlog na pustoj zemlji. Mirović peva o rekama kao o svom krvotoku narodnog bića, majci zemlji, o zavičajima našim, ispisujući 'pesmu svog bremena', ali i pesmu svih naših muka, teskoba, koje vekovima nosimo jednako verujući da će namesto slabića iz 'prestonice pokondirenosti' svet oradostiti novi, oboženi, hrabri, mudri i odvažni ljudi što u životu i literaturi sažimaju večno u sveopštem i prolaznom, otkrivajući nam kremen plamen kao novu neiscrpnu energiju koja raste i vaskrsava u nama pevanjem", zaključuje se u obrazloženju.
 
Igor Mirović se zahvalio Banatskom kulturnom centru koji ga je predložio za dobitnika nagradu. On je rekao da je srećan i zadovoljan što je dobio nagradu, uz podsećanje da se poezijom bavi od rane mladosti.
 
"Prvo sam se bavio poezijom, a onda po nekoj čudnoj spirali i drugim poslovima, politikom u poslednje vreme. Ova nagrada za mene znači i jednu vrstu potvrde da je taj moj prvi izbor bio pravi, a da su svi kasniji bili slučajni, uzrokovani nekim drugim događajima, a ne onim iskonskim, koji u meni stanuju i koji su proizveli ove stihove", kazao je Mirović dodajući da je prvu pesničku nagradu dobio pre više od 35 godina u Kikindi na Pesničkim susretima srednjoškolaca Jugoslavije kada je zavoleo poeziju.
 
Sklonost ka poeziji Mirović je pokazivao i nakon što je stupio na mesto predsednika Vlade Vojvodine. Tako je na jednoj od konferencija recitovao svoju pesmu. Osim zbirke za koju je nagrađen, Mirović je 1994. godine objavio i knjigu pesama "Nebo nad Vizantijom".
  • Srdjan

    30.11.2017 22:47
    Wow
    SNSuracu se od ove divne radikalske poezije i teskog zivotnog puta ovog neostvarenog umetnika. A pare nase od stanice ti i tvoja muza Maja da vratite?
  • Nervirach

    29.11.2017 21:32
    Skuplja varijanta wc papira.
  • Ja

    29.11.2017 17:33
    Ja nisam procitala ovu knjigu poezije, ali, s obzirom na nagradu, smatram da bi ovaj covek trebao da nastavi da se bavi poezijom... i batali politiku... mozda cak i memoare da napise... u neka 4 zida...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.