Digitalna restauracija 10 kultnih filmova, prvi "Ko to tamo peva"

Deset srpskih filmskih klasika biće digitalno restaurirano i prikazano u narednih godinu dana, najavljeno je danas.
Prvi je restauriran "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana, snimljen 1980. u produkciji "Centar filma". Najavljeno je da će ovaj film biti prikazan 14. decembra u Kinoteci, a zatim i širom Srbije na besplatnim projekcijama. 
 
Nije rečeno koji su ostali naslovi, ali je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić pomenuo da su u pitanju filmovi Živojina Žike Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, snimljeni od 1967. do 1993. godine. 
 
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da veruje da će svih 100 srpskih filmova koji su pre godinu dana dobili status kulturnog dobra od velikog značaja biti digitalizovani i prikazani novim generacijama. Ministar je primetio da smo "tiho i brzo ušli u oblast digitalizacije" važne za očuvanje kulturnog nasledja i njegovu promociju najširoj publici i dodao da su za 2018. godinu obezbedili povećanje sredstava za digitalizaciju. 
 
Pantelić je ocenio da ovaj projekat predstavlja početak novog života kultnih ostvarenja naše kinematografije.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.