Ajfelov toranj je najvredniji spomenik u Evropi

Vrednost Ajfelovog tornja u Parizu procenjena je na 435 milijardi evra, što ga čini najvrednijim spomenikom u Evropi, pokazuje najnovije istraživanje.
Ajfelov toranj je najvredniji spomenik u Evropi
Foto: Pixabay
Vrednost čuvenog tornja šestostruko je veća od njegovog najbližeg rivala na liti – rimskog Koloseuma, koji je procenjen na 91 milijardu evra.
 
Najvredniji britanski spomenik je londonski Tauer sa 7,5 milijardi evra, dok je Stounhendž na sedmom mestu sa 10,5 milijardi evra.
 
Istraživanje trgovinske komore italijanskog regiona Monca i Brijanca zasnovano je na "imidžu, brendu i vidljivosti" spomenika. U studiju je uvršteno deset različitih parametara, koje su iznele razne organizacije za analizu i statistiku.
 
U obuhvaćene kriterijume spada i "turistički indeks", prema kojem se uzima u obzir "ekonomska vrednost lokacije, čuvenost spomenika, priliv posetilaca teritoriji i spomeniku", te indeks "ekonomske privlačnosti" u koji spadaju faktori poput broja stvorenih radnih mesta i izvozna vrednost.
 
Na listi čuvenih evropskih spomenika još su katedrala Duomo u Milanu, čija je vrednost procenjena na 82 milijarde evra i madridski muzej Prado (58 milijardi evra).
  • Čučuk Stana

    07.01.2018 22:51
    Mozda je najskuplji a najvredniji....kako kome!!
  • vojvodjanin kao mohi

    07.01.2018 10:31
    A u Novom Sadu imate ranzirnu stanicu iz Ajfelovog studija. Koja ce bii sravnjena po starom srpsom obicaju. U Bacu je bila prevodnica, taodje Ajfelova. Da li jos postoji tom obliku? Sve ste imali i sve ste unistili po Vojvodini. Veoma patriJotski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.