Šest knjiga u užem izboru za Vitalovu nagradu

Šest knjiga ušlo je u uži izbor za nagradu Zlatni suncokret, odnosno Vitalovu nagradu.
Šest knjiga u užem izboru za Vitalovu nagradu
Foto: Pixabay
U pitanju su pesnička zbirka "Skrivenosti" Nikole Vujčića (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad), zbirka priča "Kao u sobi sa ogledalima" Vladimira Kecmanovića (Laguna, Beograd), romani "Maksimum" Vide Ognjenović (Arhipelag, Beograd); "Proleće se na put sprema" Bojana Krivokapića (Red box, Beograd); "Popravljač ogledala" Franje Petrinovića, (Akademska knjiga, Novi Sad) i "Sunce ovog dana" Vladimira Pištala (Agora, Zrenjanin).
 
Prema mišljenju žirija, knjige koje su ušle u najuži izbor za nagradu predstavljaju uspešna ostvarenja unutar vrlo različitih književnih prosedea. Od svedenog i preciznog pesničkog jezika Nikole Vujčića i grube stvarnosne proze Vladimira Kecmanovića, preko romaneskne anatomije progona i glasina iz pera Vide Ognjenović, sve do Krivokapićevog spretnog spoja ironije i empatije i polifone, lirsko-stvarnosne prozne konstrukcije Petrinovića i Pištalovog uzvišenog dijaloga sa Ivom Andrićem, ova dela svedoče o tome da srpska književnost može da ponudi uspela ostvarenja vrlo različitim čitaocima i čitateljkama. Uprkos međusobnim poetičkim i "političkim" razlikama, knjige uvrštene u najuži izbor su izraz suštinski važne borbe književnosti da izrazi ona duhovna stanja o kojima se najčešće ćuti.
 
Nagrada Zlatni suncokret, u javnosti poznata i kao Vitalova nagrada, dodeljuje se za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine. 
 
Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, Dragan Jovanović Danilov, David
Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić. 
 
Prošlogodišnja dobitnica je bila Svetlana Slapšak za roman "Ravnonteža".
 
Odluku o dobitniku žiri će saopštiti do kraja januara. Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena početkom februara u Beogradu.
  • Nella

    17.01.2018 13:45
    Pitam se
    Ko će da napiše knjigu kako Vital godinama zagađuje veliki bački kanal?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.