Milica Grujičić dobitnica nagrade "Petar Peđa Tomanović"

Milica Grujičić dobitnica je nagrade Zadužbine "Petar Peđa Tomanović" za uloge u predstavama "Čas anatomija", "Anika i njena vremena" i "Otpor".
O nagradi je odlučio žiri koji su činili direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, pozorišna kritičarka Nataša Gvozdenović i pozorišni reditelj Predrag Štrbac.
 
Obrazloženje žirija prenosimo u celosti:
 
Milica Grujičić ne doživljava glumu kao poziv nego kao sudbinu, otvorena je za različite pristupe istraživanja scenskog izraza. Pokazuje spremnost da odgovori na različite zahteve reditelja. Ona nije samo glumica nego i kreator konstruktivnih ideja koje realizuje i van i unutar pozorišta. Tokom 2017. godine uradila je tri uloge vrhunskog kvaliteta, a opet sve veoma različite i po sadržaju i po stilu.
 
U Času anatomije, autorskom projektu Andraša Urbana po motivima dela Danila Kiša, u režiji Andraša Urbana, uspešno je kanalisala prepoznatljivu Urbanovu energiju, posebno se izdvojivši u jednoj izuzetnoj glumačkoj ekipi kroz završni monolog koji postaje, zahvaljujući njenoj igri, jedan od najuzbudljivijih segmenata predstave.
 
U predstavi Anika i njena vremena Ane Đorđević, inspirisanoj pripovetkama Ive Andrića, u režiji Ane Đorđević, njena Jelica je „kućno čeljade“, po potrebi sluškinja a kad zatreba „čovek od poverenja“, oličenje naše učmale stvarnosti, stvorenje nesigurno u sebe pa onda u sve oko sebe, uvek se slaže sa diktiranim mišljenjem, sem ako se drugačije ne naredi. Milica Grujičić se hrabro izborila sa zahtevnom ulogom i značajno doprinela odličnoj oceni koju ova predstava zaslužuje.
 
U predstavi Otpor, Lija Mekdugala, u režiji Sonje Petrović, u ulozi Bet, pokazuje koliko uspešno može da ostvari finu glumačku minijaturu i u situaciji kada vremenski nema puno glumačkog prostora.
 
U sve tri uloge pokazuje sposobnost da kroz segment pokaže celinu.
 
Za najboljeg studenta Master studija Akademije umetnosti nagrađen je Milan Kolak

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.