Bora Đorđević i Ju Hua dobitnici "Velike nagrade Ivo Andrić"

"Veliku nagradu Ivo Andrić" je Andrićev institut dodelio muzičaru i pesniku Bori Đorđeviću za njegovu knjigu pesama "Pusto ostrvo" kao najbolju prošlogodišnju knjigu na prostorima Srbije i Republike Srpske.
Poznati roker je, kako prenosi N1 BiH, priznao da je nagradu mogao da dobije i neko drugi, ali je za one koji su zbog toga negodovali, imao poruku u svom stilu. 
 
"Sticajem okolnosti nagradu sam dobio ja. I onda su se plaćenici i paćenici pobunili. Neki od tih velikih mislilaca kalibra 'pisma čitalaca' su napisali da se Ivo Andrić prevrće u grobu. Evo ko se još prevrće - Vladislav Petković Dis, Branko Radičević, komšija iz Čajetine Mihajlo Čupović, i mnogi drugi veliki pisci, čija imena nose nagrade koje sam već dobio", rekao je Đorđević. 
 
Velika nagrada "Ivo Andrić" za životno delo završila je u rukama pisca Ju Hua koji je u Andrićgrad stigao iz Kine. 
 
"Kada sam pre deset godina prvi put pročitao "Na Drini ćuprija", nisam mogao ni da zamislim da ću se naći ovde, a još manje sam mogao da zamislim da ću dobiti nagradu koja nosi Andrićevo ime", rekao je Ju Hua. 
 
Povod za tu nagradu bila su njegova tri romana koja su objavljena u izdavačkoj kući "Geopoetika" u Beogradu. Ju Hua je do sada, u prevodu Zorana Skrobanovića, u Srbiji objavio knjige "Živeti", "Zapisi o prodavcu krvi" i "Sedmi dan". 
 
Žiri koji je odlučivao o ovogodišnjim laueratima činili su Jovan Delić, Emir Kusturica i Muharem Bazdulj. 
 
Kusturica je istakao da je Odeljenje za književnost Andrićevog instituta odredilo svoju budućnost kroz internacionalizaciju Andrićeve nagrade. 
 
"To smo učinili ne samo zbog toga što je Andrić jedan od najprevođenihih pisaca već i zbog činjenice da nagrade danas mogu da opstaju jedino ako se nagrađuju pisci iz različitih govornih područija", rekao je Kusturica. 
 
On je naglasio da je ovog puta izbor pao na jednog pisca iz Srbije i internacionalnog stvaraoca. 
 
"Žiri će i ubuduće uvažavati pisce sa različitih meridijana, ali i one koji pišu a stižu recimo iz rokenrola", dodao je Kusturica. 
 
Predsednik Upravnog odbora Andrićevog instituta, pesnik Matija Bećković, rekao je da svi okupljeni prisustvuju krupnom prevratničkom događaju. 
 
"Pošto je reč o rokenrol zvezdi trebalo bi o Bori Đorđeviću da govorim neobavezno. To je nemoguće, sve kada bi i hteo da tako nešto učinim. Đorđević ima veliki dar. Čacak je dao mnogo velikih pesnika i Bora Đorđević se pojavio u svetu pesnika, kada niko nije želeo ni da čita ni da sluša poeziju, ako nije komponovana i pevana. Tu je Bora Đorđević isprednjačio", rekao je Bećković. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.