VIDEO: Uloge po kojima ćemo pamtiti Nebojšu Glogovca

Glumac Nebojša Glogovac preminuo je posle kraće bolesti u 49. godini života, a iza sebe je ostavio niz uloga po kojima će ga publika u Srbiji i regionu pamtiti.
Na malim ekranima prvi put se pojavio pre više od tri decenije, u "Boljem životu" glumeći Bobinog (Dragan Bjelogrlić) drugara. 
 
U filmu "Vukovar, jedna priča" igra Fadila, a nakon te uloge dobija jednu od glavnih rola u "Ubistvu s predumišljajem" Gorčina Stojanovića po scenariju Slobodan Selenića. Glumeći Bogdana Bilogorca, Glogovac igra mladića koji se zaljubljuje u Buliku (Branka Katić), ali istovremeno čeka da što pre ozdravi kako bi se vratio na front. 
 
 
Posle "Ubistva s predumišljajem" stiže i "Do koske" Slobodana Skerlića, ali i do saradnje sa Srđom Anđelićem, koja će se nastaviti i kasnije. Tumači Simketa, pripadnika generacije kojoj su glavni uzroci kriminalci.
 
 
Nakon velikog uspeha sa "Buretom baruta", koji je bio srpski kandidat za Oskara, dolazi i jedna od uloga po kojoj će se najviše pamtiti - Kaja iz "Nebeske udice". U ulozi nekadašnjeg košarkaša Partizana, koji se družio sa Saletom Đorđevićem, pokušava sa ekipom iz kraja da obnovi košarkaši teren, a sve to dok traje NATO bombardovanje. 
 
 
U tom filmu Ljubiše Samardžića, Glogovac govori svom sinu Jovanu rečenicu koja će ubrzo postati jedna od popularnijih u domaćoj kinematografiji: "Znaš ti kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kada je najteže i pobediš".
 
Slede uloge u drami "Normalni ljudi" u kojoj tumači glavnu ulogu. Ipak, u narednim godinama odigraće dve sporedne uloge po kojima će ostati upamćen. U pitanja su dva kultna filma "Munje" i "Kad porastem biću Kengur". 
 
U "Munjama" Glogovac glumi simpatičnog Pandura koji nije svojom voljom u policiji, mašta o odlasku u Portugal, pomaže mladima da od Gojka Sise vrate svoju ukradenu kasetu, a pre toga ih zaustavlja zbog marihuane, koju sam konzumira. 
 
 
Ako na Jutjubu počnete da kucate "Kad porastem biću Kengur" već kao treći predlog (posle "ceo film" i "najbolje scene") pojaviće se "živac". U tom filmu Glogovac tumači upravo Živca, taksistu i još jednog u nizu antiheroja koji je zbog svojih dnevnih nervnih slomova postao jedan od omiljenih likova u filmu. Ostalo je upamćeno ono: "Ako ovo ide u gornji desni, ti ideš u gornji Urgentni" i "Je*ote Man-čester".
 
Pre "Munja" i "Kengura" Glogovac je veliku popularnost stekao glumeći u seriji "Porodično blago" tumačeći ulogu Zlatka Gavrilovića.
 
 
U "Klopci" iz 2006. godine igra glavnu ulogu, tumačeći građevinskog inženjera, koji pokušava da spase svoje dete, za koju je na Internacionalnom filmskom festivalu u Milanu dobio nagradu za najboljeg glumca. Ovaj film je, između ostalog, svrstan u 10 najznačajnijih filmova Berlinala 2007. godine, a uvršten je i među najbolje filmove u kategoriji van engleskog govornog područja za 2007.
 
Kultna je i uloga Ivana u "Hadersfildu". Igrajući osobu koja je prošla kroz psihotična iskustva, Glogovac je odigrao jednu od najupečatljivijih uloga u svojoj karijeri.
 
 
Nakon filma "Kenjac", sledi uloga u ostvarenju "Žena za slomljenim nosem". Tumačeći lik Gavrila, Glogovac je nagrađen nagradom za najbolju mušku ulogu na "Cinema City-ju", kao i na Festivalu evropskog filma Festroia u Portugalu. Gran pri za najbolje glumačko ostvarenje stigao je i u Nišu.
 
Posle toga slede manje zapažene uloge "Sedamdeset i dva dana" Danila Šerbedžije, "Kad svane dan", "Artiljero", "S/Kidanje". U tom periodu većeg uspeha je imao na malim ekranima igrajući u popularnim TV projektima kao što su "Moj rođak sa sela", "Lud, zbunjen, normalan", "Vojna akademija", kao i uloga Draže Mihailovića u seriji "Ravna gora", koja je izazvala polemike u društvu.
 
 
Vraća se dugometražnim ostvarenjima, te se pojavljuje u zapaženim "Dječacima iz ulice Marksa i Engelsa", "Branio sam Mladu Bosnu", "Enklava". 
 
Poslednjih godina je sve više učestvovao u projektima koji su uključivali saradnju sa "susedima". Najpre tumači Dušana u "Oslobođenju Skoplja" Radeta Šerbedžija, a onda stiže "Ustav Republike Hrvatske" za koji dobija velika priznanja.
 
Glumeći Vjeku Kralja u filmu Rajka Grlića, po scenariju Ante Tomića, Glogovac ulazi u lik koji ima radikalno desne stavove, koji predstavljaju nasleđe njegovog oca ustaše. Sve to za ove prostore i ne bi bilo toliko čudno da Vjeko Kralj nije i homoseksualac i transvestit i srednjoškolski profesor. Nakon te uloge proglašen je Evropskim glumcem godine na Filmskom festivalu u Italiji, a priznanja za najbolju ulogu dobio je i na festivala u Puli i Londonu, kao i Gran pri na Filmskim susretima u Nišu.
 
 
Osim nabrojanih uloga, postoje i one koje bi tek trebalo da vidimo. Tako se čeka njegov novi nastup sa Brankom Katić u filmu "Apsurdni eksperiment", tu je i uloga u filmu "Južni vetar", a čeka se i "Zaspanka za vojnike"
 
Osim filmskih i televizijskih uloga, Glogovac ostaje i upamćen po svom pozorišnom radu. Sterijinu nagradu je osvojio za predstavu "Hadersfild", a igrao je i u predstavama "Metamorfoze", "Šine", "Hamlet"...
 
  • Kaja

    09.02.2018 21:40
    Maestralan u filmu "Ustav Republike Hrvatske". Nedavno sam ga gledala, obavezno pogledajte ako ste u prilici!
  • TuGa

    09.02.2018 20:19
    Molba Glumcima
    Ja, bih Vas zamolio...nemojte više da odlazite...bez pitanja. Nemate pravo na to. Vi, retki predstavnici kulture ovog podneblja, ne smete nas ostavljati same. Šljam i polu svet, prete potopom-cunamijem. Vi ste jedini zračak Sunčevog spektra, kojim smo obasjani, tu, na dnu. Ako Vi odete, za nas su vrata pakla širom otvorena. I zato Vas Molim, ostanite uz nas-ne odlazite! Ovo je previše.
    Nebojša, prouzrokovao si tektonski poremečaj, u našim srcima…
    Manjina
  • Sever Srbije

    09.02.2018 16:20
    Vecna ti slava Delijo nas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.