VIDEO: Umetnici dobili 6,7 miliona dolara jer su prekrečeni njihovi murali

Savezni sudija u SAD-u dodelio je 6,7 miliona dolara za 21 crtača grafita nakon što su njihova dela uništena 2013. godine u njujorškom kompleksu 5Pointz u Kvinsu kako bi se napravio prostor za luksuzne apartmane.
Američki sudija Frederik Blok saopštio je kako umetnici mogu da naplate odštetu nakon što je sud u novembru prošle godine presudio kako je Džeri Volkof, vlasnik zgrade u Kvinsu, narušio prava umetnika zagarantovana saveznim zakonom.
 
Advokat umetnika Erik Baum rekao je za CNN da je odluka o nadoknadi štete trijumf za umetnike širom Amerike.
 
"Kulturni značaj kompleksa 5Pointz i vrednost aerosolne umetnosti koju je stvorio 21 crtač priznata je kao likovna umetnost. Sada je jasno da savezni zakon štiti dostojanstvo umetnika i osigurava da se njihova umetnička dela tretiraju s poštovanjem", kazao je Baum.
 
Inače, američki Zakon o vizuelnim umetnicima pruža pravnu zaštitu umetnicima čiji rad ispunjava određene uslove.
 
Skladišni kompleks 5Pointz bio je ulično umetničko carstvo koje su posećivali umetnici i tursiti iz celog sveta. Vlasnik zgrade Volkof dozvolio je umetnicima da slikaju murale i grafite na zgradama koje poseduje od 2002. godine. Vremenom se 5Pointz pretvorio u značajno kulturno mesto Njujorka i veoma atraktivnu turističku lokaciju.
 
Impresivni primeri ulične umetnosti okrečeni su 2013. godine zbog priprema za rušenje, što je razbesnelo lokalnu zajednicu. Više od 1.500 umetnika koristilo je skladište 5Pointz kao svoju umetničku platformu, pretvarajući ranije devastiranu zgradu od cigala u turističku atrakciju.
 
Novac koji su dobili umetnici će podeliti između sebe, a svaki od njih će dobiti između 75.000 i 1,3 miliona dolara.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.