Svečano otvoren 46. FEST

Pod sloganom "Priđi bliže" večeras je u Centru Sava svečano otvoreno 46. izdanje Međunarodnog filmskog festivala (FEST), a početak je proglasio počasni gost, mađarski reditelj Ištvan Sabo.
Sabo je ovogodišnji "Beogradski pobednik" i njemu je gradska sekretarka za kulturu Beograda Ivona Jeftić uručila to priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.
 
"Hvala za nagradu, ali za mene je prava nagrada da vidim ovoliko posetilaca u biskopu, odavno mi se to nije desilo", rekao je Sabo i beogradskoj publici "otkrio tajnu" da je festival otvoren.
 
Umetnički direktor FEST Jugoslav Pantelić na ceremoniji otvaranja rekao je da je svih 116 premijera i 10 klasika na programu odabrano s razlogom.
 
"Snimali su ih hrabri ljudi, na teme, koje se tiču svih nas", rekao je.
 
Kako je istakao, FEST je već nekoliko godina postavio čvrst temelj za buduće generacije, u cilju da prevaziđe regionalne okvire i da bude značajan na evropskoj festivalskoj mapi.
 
Glavni program, prema njegovim rečima, donosi filmove koji će se pamtiti, među njima su i oni koji su planetarno popularni u ovom trenutku, a "stariji brat" Festival u Berlinu se održava uporedo, odakle su u Beograd stigli mnogi filmovi na FEST.
 
Podsetio je na ljude koji su su nas između dva Festivala napustili, izrazivši veliko poštovanje glumcima Ljubiši Samardžiću i Nebojši Glogovcu, kao i osnivaču FEST Milutinu Čoliću, koji je preminuo na današnji dan pre devet godina.
 
Festival je počeo projekcijom "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" američke drame, Martina Makdone, koja je najozbiljniji favorit za Oskara.
 
Ovogodišnji FEST, do zatvaranja 4. marta donosi 116 premijera u 13 programskih celina. Biće prikazano ukupno 418 projekcija i prvi put filmovi VR - virtualne realnosti i to osim Sava centra u još 11 dvorana.
 
Filmska smotra odigrava se u tri takmičarske celine: Granice, Srpski film i Glavni program, o kojima će odlučivati šest žirija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.