Slučajno pronađeno remek-delo prodato za više od milion funti

Remek-delo iz Nigerije, slika "Tutu", slučajno pronađena posle 40 godina u jednom stanu u Londonu, prodata je na aukciji za više od milion funti.
Slika Bena Envonvua iz 1974. godine, na kojoj je oslikao princezu Adetutu Ademiluji, poznatu kao Tutu, postala je simbol pomirenja posle konflikta u Bijafri, otcepljenom delu Nigerije od 1967 do 1970. godine, navodi BBC.
 
Slika, za koju se očekivalo da dostigne vrednost od 300.000 funti, prodata je za 1.205.000 funti.
 
Pisac Ben Okri smatra da je otkriće tog dela, koje se više od 40 godina vodilo kao nestalo, "najznačajnije u afričkoj umetnosti u poslednjih 50 godina".
 
Sliku je otkrio direktor aukcijske kuće Bonams za modernu afričku umetnost Žil Pepjat kada je pozvan da proceni umetnička dela u jednom "skromnom stanu u severnom Londonu". Pepjat je rekao da je redovno dobijao pozive da pogleda verzije slike "Tutu" koje su bile kopije.
 
Nije poznato kako je komad dospeo u London, a vlasnici su zahtevali anonimnost.
 
Envonvu, koji se smatra ocem nigerijskog modernizma, naslikao je tri verzije slike "Tutu", a do nedavno su se sve tri vodile kao nestale. Primerak otkriven u Londonu je druga verzija, navodi Gardijan. Prva slika, iz 1973. godine, ukradena je 1994. godine. Ne zna se gde je ona danas, a isti slučaj je i sa trećom verzijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.