Istraga zbog kontroverznih ruskih slika u Belgiji

Muzej likovne umetnosti u Gentu, u Belgiji, pretresen je u okviru sudske istrage o uslovima pod kojima je pozajmio 26 dela slikara ruske avangarde, povučenih s izložbe prošlog meseca zbog sumnje da su falsifikovana.
Tužilaštvo je u saopštenju istaklo da je savezna policija u okviru "istrage autentičnosti radova koji su nedavno bili izloženi u muzeju", pretresla i nekoliko drugih mesta u Belgiji.
 
Slučaj je nazvan po belgijsko-ruskom kolekcionaru iz Brisela, Igoru Toporovskom, specijalisti za rusku avangardu, koji je, medjutim, sporan u umetničkom svetu. Sredinom januara, grupa istoričara umetnosti dovela je u pitanje "vrlo diskutabilno" poreklo 26 dela iz kolekcije Toporovskog, s potpisima slikara Maleviča, Kandinskog i Gončarova, poslednjih meseci izloženih u Muzeju likovne umetnosti u Gentu.
 
Stručnjaci upozoravaju da se posebno često falsifikuju dela ruske avangarde, umetničkog pokreta koji obuhvata period od 1890. do 1930. godine. I sam sam Igor Toporovski je ranije bio na meti analize koja je dovela u sumnju autentičnost dela iz njegove kolekcije.
 
Pretpostavlja se da je Muzej likovne umetnosti u Gentu, koji važi za jedan od najčuvenijih muzeja u Belgiji, u najmanju ruku nepromišljeno prihvatio da izloži radove tog kolekcionara. Toporovski je krajem februara odlučio da raskine ugovor o pozajmici dela da bi pokušao da prekine kontroverzu o njihovoj autentičnosti.
 
Međutim, 7. marta je smenjena direktorka Muzeja Katrin de Zeger, i optužena da je slagala kada je rekla da se konsultovala sa stručnjacima. Po medijima, policija je u ponedeljak zaplenila elektronske računare Muzeja, tragajući za dokumentima o poreklu spornih slika. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.