"Žena iz Huareza" Uglješe Šajtince proglašena knjigom godine

Uglješa Šajtinac dobitnik je Nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine za delo "Žena iz Huareza", objavljeno u izdanju Arhipelaga.
"Žena iz Huareza" Uglješe Šajtince proglašena knjigom godine
Foto: 021
Žiri u sastavu Dragan Babić (predsednik), Branislav Živanović i Valentina Čizmar jednoglasno je doneo odluku o nagradi.
 
"Zbirka priča Žena iz Huareza prirodan je nastavak romana Sasvim skromni darovi i zbirke Banatorijum i ina proza na tematskom, poetičkom, kompozicionom i idejnom planu, ali ona intertekstualno korespondira sa celokupnim opusom Uglješe Šajtinca, sve do drame Hudersfild i romana Vok on!. Može se reći da se u središtu ovih priča nalazi istovremeno sublimat spisateljskog iskustva, ali i inovacije koje autor uvodi. Šajtinac komentariše neposrednu stvarnost, kritički se postavlja prema činiocima našeg doba i bespoštedno progovara o negativnim aspektima savremenog trenutka. U svetu ovih priča, prošlost je uvek dominantan faktor koji određuje sadašnjicu i ono što nastupa nakon nje, te je jasno zašto se Šajtinčevi junaci često osvrću, analiziraju svoje postupke i pokušavaju da rastumače tuđe. Oni su na svakom mogućem nivou bliski čitaocima, oblikovani na neposredan i pitoreskan način, a njihova karakterizacija zavisi koliko od pažnje koju im autor posvećuje, toliko i od napora koju ulažu za prisustvo u tekstu. Govor kojim se obraćaju čitaocu baštini tradiciju autorovog dramskog rada i stoga svojom razumljivošću i upečatljivošću odskače od neretko nerazvijenih i neubedljivih dijaloških sekvenci koje donosi naša savremena prozna produkcija", kaže se u saopštenju Žirija.
 
Žiri posebno naglašava autorovo umeće da u središte pažnje postavi sasvim konkretne i izrazite i savremene izazove. 
 
Prethodne knjige Uglješe Šajtinca, roman Sasvim skromni darovi i knjiga priča Banatorijum, takođe objavljene u izdanju Arhipelaga, donele su piscu velika priznanja. Za roman "Sasvim skromni darovi", Šajtinac je dobio Evropsku nagradu za književnost, Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu "Bora Stanković", dok je za knjigu Banatorijum dobio "Andrićevu nagradu" za najbolju knjigu priča godine. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.