Modiljanijev najambiciozniji "Ležeći akt" na aukciji

Jedan od aktova iz serije Modiljanijevih "Ležećih aktova" 14. maja će biti ponuđen na aukciji u Njujorku, a vrednost slike procenjuje se na 150 miliona dolara, objavila je aukcijska kuća Sotbi.
"Ležeći akt" (Nu couche sur le cote gauche) prikazuje čitavu figuru žene koja leži na beloj postelji, nemarno gledajući u promatrača preko ramena. Naslikana je 1917, nedugo pre umetnikove smrti u 35. godini. Veruje se da je žena na slici bila profesionalni model, a iz Sotbija kažu da je reč o najvećem platnu u njegovom slikarskom opusu, i smatraju ga njegovim "najambicioznijim" delom.
 
Modiljani je naslikao akt modernog doba, kaže Sajmon Šo, šef Sotbijevog Odeljenja za impresioniste i modernu umetnost.
 
"Najčešće se primećuje distanca između posmatrača i načina na koji je žena na slici prikazana. U ovom ih slučaju Modiljani stavlja na isti nivo... jer dok vi posmatrate nju, ona vas vrlo samopouzdano gleda pravo u oči. Istovremeno je vrlo erotična i samouverena u svojoj seksualnosti, a to je u ono doba bilo nešto neverovatno i novo", rekao je.
 
Sotbi je za globalnu najavu aukcije odabrao Hong Kong, s obzirom na to da je u poslednje vreme zabeležena "neverovatno velika potražnja" azijskih kolekcionara za vrhunskim svetskim umetničkim delima. Kao primer navodi kineskog milijardera i kolekcionara Liu Jiđiana, koji je jedan od 22 umetnikova "Ležeća akta" iz 1917/18, delo poznato kao "Crveni akt", kupio za rekordnih 170,4 miliona dolara 2015. godine.
 
U londonskoj galeriji Tejt Modern od 23. novembra 2017. do 2. aprila 2018. na izložbi naslovljenoj "Modiljani" posetioci su mogli na jednom mestu da vide gotovo stotinu umetnikovih radova, među kojima ukupno 12 ženskih aktova, kao i izuzetne primere njegovog manje poznatog rada u skulpturi, uključujući i biste nastale pre Prvog svetskog rata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.