Ove godine neće biti dodeljena Nobelova nagrada za književnost

Švedska akademija saopštila je danas da Nobelova nagrada za književnost neće biti dodeljena ove godine zbog optužbi za seksualno uznemiravanje i drugih afera koje su poljuljale reputaciju te institucije.
Ove godine neće biti dodeljena Nobelova nagrada za književnost
Foto: Pixabay
Nobelova nagrada za književnost za 2018. biće dodeljena naredne godine, zajedno sa nagradom za 2019, navodi se u saopštenju Švedske akademije.
 
Odluka je doneta posle sastanka u Stokholmu i na osnovu zaključka da Akademija nije u stanju da izabere dobitnika posle serije optužbi za seksualno uznemiravanje i finansijske zloupotrebe. Tako je odlučeno zbog gubitka poverenja javnosti u Akademju, dodaje se u saopštenju.
 
Tajnovito 18-očlano telo je zahvaćeno unutrašnjim sukobom izazvanim optužbama za seksualno zlostavljanje protiv muža jedne od članica. Ona i još pet drugih članova ranije su podneli ostavke. Fotograf i kulturni poslenik Žan-Klod Arno, koji je oženjen članicom Akademije, spisateljicom Katarinom Frostenson, porekao je sve optužbe.
 
Ovo će biti prvi put, od ratne 1943. godine, da Švedska akademija ne dodeli Nobelovu nagradu za književnosti. Akademija je prošlog meseca saopštila da prolazi kroz ozbiljnu krizu i priznala da je poverenje u instituciju, koju je kralj Gustav Treći osnovao 1786, poljuljano. 
  • brdsko-planinski

    04.05.2018 11:18
    Tako se to radi u ozbiljnim državama. Ovakve vesti samo mogu da rastuže svakog iole normalnog čoveka u Srbiji jer su opomena u kakvoj moralnoj bedi ovde živimo.
  • riba na suvom

    04.05.2018 10:22
    Poverenje je poljuljano kada je Obama dobio Nobelovu nagradu za mir na početku svog mandata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.