Slika Pabla Pikasa procenjena na 115 miliona dolara

Slika Pabla Pikasa "Devojčica sa korpom cveća" iz 1905. procenjena je na 115 miliona dolara na prvoj velikoj aukciji predmeta iz ogromne Rokfelerove kolekcije koju organizuje Kristi.
Slike Kloda Monea i Anrija Matisa juče su oborile rekordne cene dela tih umetnika.
 
"Devojčicu sa korpom cveća" od Pikasa su kupili američka kolekcionarka Gertruda Stajn i njen brat Lio, a ona je šesta na listi najskupljih Pikasovih slika.
 
Pablo Pikaso (1881-1973) jedini je slikar koji ima više slika prodatih za više od sto miliona dolara na aukcijama.
 
Za sada ih je četiri.
 
Slika je glavni deo kolekcije koju su sakupili unuk naftnog magnata Džona Rokfelera, Dejvid Rokfeler koji je prošle godine umro i njegova žena Pegi.
 
Kolekcija sadrži više od 1.600 umetničkih dela koja će ove nedelje biti prodata kod Kristija.
 
Očekuje se da će postići rekordne cene, a sav prihod će otići u dobrotvorne svrhe.
 
Sa procenjenom vrednošću od 600 miliona dolara, trebalo bi da bez problema nadmaši dosadašnju rekordnu vrednost koju je 2009. postavila kolekcija Iva Sen Lorana i Pjera Beržea kada je prodata za 484 miliona dolara.
 
Juče je Moneova slika "Nimfe u cveću" prodata za 84,6 miliona dolara, dok je Matisova "Odaliska na magnolijama" postigla cenu od 80,7 miliona dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.